Budi dio naše mreže
Izbornik

S. Bernardina Crnogorac dobitnica prve nagrade za domoljubnu poeziju

Knin (IKA)

U povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja na kninskoj tvrđavi je 3. kolovoza održana 9. pjesnička manifestacija domoljubne poezije „Stijeg slobode“ – „Stina pradidova“.

Od 117 pristiglih pjesama odabrano je dvadeset i sedam za krasnoslov, a nakon toga članovi prosudbenog povjerenstva svojim glasovima i glasovima nazočnih, izabrali su pobjedničku pjesmu „U dubini“ s. Bernardine Crnogorac iz Makarske. Drugo mjesto pripalo je Mariji Ivoš iz Zadra za pjesmu „Ova moja zemlja“. Treće mjesto pripalo je Ani Čagalj iz Trogira, za pjesmu „Domovino“. Posebnu nagradu dobio je Bjelovarčanin Mato Ćurak za doprinos manifestaciji domoljubne poezije. Četvrtu godinu dodjeljuje se diploma „Stijeg slobode“ za doprinos domoljubnoj poeziji, domoljubnim pjesnicima u Hrvatskoj i izvan nje. Ove godine diplomu „Stijeg slobode“ dobila je poljska pjesnikinja Kalina Izabela Ziola. Diplomu i Medaljon „Donat“ za književnost i doprinos dobila je Elzbieta Wojcichowska.

Dobitnica ovogodišnje prve nagrade Mila s. Bernardina Crnogorac rodila se 1944. godine, u Sovićima, u Bosni i Hercegovini. U Družbu sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga stupila je godine 1960. Članica je splitske Provincije Navještenja Gospodinova. Godine 1963., na Katehetskomu institutu Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, položila je ispite za vjeroučiteljicu.
Kao vjeroučiteljica radila je nekoliko godina u Livnu, a potom u Makarskoj u župi Kraljice Mira gdje i sada radi. Ondje vodi Mješoviti i Dječji župni zbor.
Radi i u Centru za odgoj i izobrazbu „Juraj Bonači“ – područnomu odjeljenju u Makarskoj, Udruzi roditelja djece sa smetnjama u razvitku – Suncu, redovito ima vjeronauk, a djecu vježba i pjevati.
Piše pjesme, pripovijetke, drame i krasnoslove. Neke je pjesme ona sama skladala, a neke su njezine pjesme skladali drugi. Zbirku pjesama Trag objavila je 1994., knjigu Vrijeme i ja (drame i krasnoslovi) 1997., a 2003. godinu zbirku pjesama Putnik itd. Objavljivala je u: Glasniku Hrvatskoga katoličkoga liječničkog društva (Zagreb), Listiću sestara milosrdnica (Split), Malomu koncilu (Zagreb), Mariji (Split), Makarskomu primorju (Makarska), Maruliću (Zagreb), Mi (Zagreb), Našim ognjištima (Tomislavgrad), Vjesniku sestara milosrdnica (Zagreb), Osvitu – Mnogoglasje, suvremeno hrvatsko pjesništvo Bosne i Hercegovine (Mostar), Cvitku (Međugorje) i u župnomu listu Zmijavcima (Zmijavci).
Uvrštena je u Leksikon hrvatskih književnika Bosne i Hercegovine od najstarijih vremena do danas.

Pokrovitelj ovogodišnje devete pjesničke smotre bilo je Ministarstvo hrvatskih branitelja, uz potporu gradova Knina i Zadar te hotela Ilirija d.o.o, Kninskog muzeja, Radio Knina, Hrvatskog književnog društva – Ogranak Zadar.

Ključne riječi:
s. Bernardina Crnogorac