Budi dio naše mreže
Izbornik

Sa svakim djetetom povijest iznova započinje

Papin angelus u nedjelju 1. siječnja 1996. na blagdan Marije Bogorodice

Draga braćo i sestre!

1. Danas je prvi dan još jedne godine koju nam Gospodin dariva. Na pragu toga početka svima upućujem srdačne čestitke za sretnu i vedru 1996. godinu. Neka to za sve bude godina bratske solidarnosti i mira.
Crkva, hodočasnica u povijesti, putuje u vremenu i sa svim ljudima dijeli ponovno dolaženje Nove godine. Ali ona to doživljava i slavi u sebi vlastitom viđenju, u viđenju vjere. Danas, osmi dan nakon Božića, podignimo oči prema betlehemskoj kolijevci gdje je “Božja Riječ tijelom postala” (usp. Iv 1, 14), i zagledajmo se u Majku toga Isusa koji je Sin Božji i njezin. Tako prvoga dana sunčeve godine, kao blistavu sitnosliku na prvoj stranici kalendara, Crkva stavlja liturgijsko slavlje Presvete Bogorodice te, iz te utješne vjerske istine, ponovno kreće na svoj dugi put stazama vremena.
Na početku života svakoga čovjeka stoji utroba i lice jedne majke. Na početku života Kristove Crkve stoji Bezgrešno Srce Marijino, srce ponizne djevojčice u mjestu tako neznatnom kao što je bio Nazaret, srce nove Eve koja je svojim “da” promijenila sudbinu svijeta.
Nama, koji se pitamo kakva će biti nova godina, Marija pokazuje svoje Dijete, kao da kaže: Evo vrijeme ima Isusovo lice, lice jednoga djeteta. Zahvaljujući njemu, svako dijete je, moglo bi se reći, znak ljudske povijesti koja počinje iz početka, upornom nadom.

2. Upravo je djeci posvećen ovogodišnji Svjetski dan mira što ga danas slavimo s geslom: “Podajmo djeci budućnost mira!” Djeca cijeloga svijeta na ovom izmaku stoljeća, klice su trećega tisućljeća: oni zbog svoje sutrašnjice iziskuju poticaje mira, “baštinu sjedinjenoga i solidarnog svijeta” (br. 11). Svijet, koji je toliko željan mira, osjetljiv je na te dječje težnje. Maleni utjelovljuju “nade, očekivanja i mogućnosti” ljudske zajednice (br. 9): oni su svjedoci i učitelji nade, toga stava što ga oni žive “radosnim poletom” (br. 7). Ne gasimo nade u njihovim srcima; ne gazimo njihovo očekivanje mira!

3. Doista je važno da mi odrasli razmišljamo kako djeci osigurati mirnu budućnost. To je naš zadatak, naša odgovornost. Velikim se koracima upravo približavamo povijesnoj razdjelnici godine 2000, tako važnom koraku u povijesnom hodu čovječanstva. Dao nam Gospodin da to dosegnemo obnovljeni u Duhu i plemeniti u ostvarivanju solidarnijega i prihvatljivijega svijeta. Pozivam vas moliti na tu nakanu, dok zajedno s vama povjeravam Mariji, Majci Božjoj i našoj, upravo započetu godinu 1996.
Tebi Marijo, predstavljamo dobre želje; Tebe zazivamo da nad nama i nad svim danima Nove godine prostreš plašt majčinske zaštite: “Sveta Bogorodice ne prezri naših molbi u potrebama našim, nego nas od svih pogibelji vazda oslobodi, Djevice slavna i blagoslovljena”.