Budi dio naše mreže
Izbornik

SAD: Istraživanje o poznavanju svjetskih religija

Washington (IKA)

Studija Istraživačkoga centra PEW pokazala je da građani Sjedinjenih Američkih Država imaju temeljno znanje o Bibliji i kršćanstvu, no slabo poznaju ostale svjetske religije.

Podaci nove studije Istraživačkoga centra PEW (Pew Research Centar) objavljeni u Washingtonu pokazuju da građani SAD-a imaju osnovno znanje o kršćanstvu, poznaju neke činjenice o islamu no vrlo malo znaju o židovstvu, hinduizmu ili budizmu. Tako samo troje na desetero ispitanika zna da židovski šabat počinje u petak, a samo 15 posto ispitanika prepoznaje Vede kao vjerske tekstove u hinduizmu.

U anketi je oko 11.000 odraslih američkih građana odgovaralo  na 32 pitanja višestrukoga izbora o temi religija. Rezultati pokazuju da prosječni građanin SAD-a zna točno odgovoriti na jedva polovicu od njih. Očita je i povezanost dobrog poznavanja svjetskih religija i pozitivnog stava prema drugim vjerskim zajednicama, prenosi Kathpress.

Osmero na deset ispitanika znalo je da kršćani na Uskrs slave Kristovo uskrsnuće, a otprilike isti broj poznaje i kršćanski nauk o Trojstvu. Šestero od deset ispitanika zna da je Ramazan mjesec muslimanskoga posta a Meka najsvetiji grad islamskoga svijeta. No, samo je 25 posto ispitanika dovelo u vezu Roš hašanu s Novom godinom u židovstvu.

Ključne riječi:
pew religija sad studija