Budi dio naše mreže
Izbornik

Sakralni inventar kapele sv. Rozalije u Đurđevcu dobio status kulturnog dobra

Đurđevac (IKA)

Sakralni inventar kapele svete Rozalije u Đurđevcu u Ulici Đure Basaričeka rješenjem Ministarstva kulture dobio je status kulturnog dobra, objavio je 22. siječnja 2022. portal Podravskog lista.

Sakralni inventar sastoji se od glavnog oltara sv. Rozalije te bočnih oltara sv. Ivana Krstitelja i svetog Roka. Glavni kasnobarokni oltar predstavlja vrlo vrijedno djelo za proučavanje altaristike 18. stoljeća na području sjeverne Hrvatske. U njegovom središtu je slika sv. Rozalije, a sa strane kipovi svetih djevica i mučenica Lucije i Apolonije. U gornjem dijelu oltara nalazi se prikaz Raspeća s kipovima raspetog Krista, Blažene Djevice Marije i sv. Ivana, apostola i evanđelista.

U donjem dijelu oltara sv. Ivana Krstitelja je slika s prizorom Isusova krštenja, a u gornjem slika Uznesenja Blažene Djevice Marije. Na oltaru svetog Roka se uz svečevu sliku nalaze kipovi sv. Jeronima i sv. Nikole.

Na mrežnoj stranici Župe sv. Jurja piše da je današnja kapela sagrađena je 1925. godine na mjestu prijašnje drvene kapele oko koje je bilo groblje koje se koristilo do kraja 18. stoljeća. Zaštićeni sakralni inventar potječe iz stare drvene kapele. Čini se da je ta stara kapela prije bila posvećena sv. Jurju (jer je naslovnik župne crkve u Đurđevcu do 1824. godine bila Blažena Djevica Marija od Navještenja). Nakon izgradnje kapele, na Staru godinu 1925. ispred kapele su posađene lipe u spomen na proslavu tisućite godišnjice hrvatskog kraljevstva.

Štovanje svete djevice Rozalije imalo je značajan utjecaj na svakodnevni život Đurđevčana u prošlosti. Zvonarka Marijanka Bartolić koja zajedno sa susjedima godinama vodi brigu o kapeli kaže da je ona zaštitni znak njihove četvrti. „I danas privlači brojne vjernike. Svaki put kad otvorim njena vrata uvijek netko dođe da se pomoli, što dovoljno govori koliko ona znači Đurđevčanima“, rekla je Bartolić.

Svete mise se danas u kapeli slave dvaput godišnje – na blagdan sv. Rozalije, 4. rujna, te na spomendan sv. Roka, 16. kolovoza.

Kapela je obnovljena 1968. godine, kada je iznutra i izvana nanovo ožbukana. Posljednja obnova unutrašnjosti kapele izvedena je u ljeto 2013. godine kada je obnovljena žbuka, unutrašnjost je nanovo obojena te je popravljena stolarija. Što se tiče baroknih oltara, restaurirana je samo slika sv. Rozalije. Dekoracija glavnog oltara je u lošem stanju, a pokrajnji oltari su oštećeni te ih je potrebno obnoviti, piše na stranici župe Đurđevac.

Želja stanara Basaričekove ulice je da se obnovi pročelje te sama unutrašnjost kapele. Na realizaciji te investicije surađuju  župa i gradska uprava da bi se za to potrebna sredstva povukla od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, izvijestio je Podravski.