Budi dio naše mreže
Izbornik

Sakralni objekti u Zmijavcima

Zmijavci (IKA)

U Zmijavcima je u petak 9. kolovoza na završetku večernjega misnog slavlja u sklopu trodnevnice sv. Lovri, suzaštitniku župe i Danu općine, predstavljena fotomonografija ”Sakralni objekti u Zmijavcima”.

Nakon što je o nastanku knjige govorio zmijavački župnik fra Frano Laco, o njoj su govorili urednik mjesečnika ”Marija” fra Petar Lubina i gvardijan imotskoga franjevačkog samostana fra Kristian Stipanović. Riječ je o fotomonografiji u kojoj je na 144 stranice obogaćene slikama Boška Ćosića i različitim tekstovima predstavljeno naselje i župa Svih svetih u Zmijavcima kraj Imotskoga. Skupa s Runovićima i Poljicima, Zmijavci su u starini pripadali staroj župi Podbablje, da bi nakon oslobođenja od Osmanlija g. 1748. bili pripojeni tada osnovanoj župi Runovići. Postaju g. 1982. samostalnom župom, a njoj je pripojen g. 1988. i podbapski dio naselja.

U bogatstvo i raznolikost zmijavačkog krajolika i puka uveo je poznati pjesnik Petar Gudelj, a u povijest mjesta i župe mladi profesor Josip Jonjić. Fra Petar Lubina i župnik fra Frano Laco predstavili su sakralnu baštinu župe: starokršćansku baziliku u Crkvini na Bublinu, župnu crkvu Svih svetih s novim zvonikom, oslikanim prozorima akademskog slikara Branimira Dorotića i umjetničkim brončanim vratnicama akademskog kipara Tomislava Kršnjavija. Grobljanska crkva Sv. Josipa na Suvači zasebna je tema, kao i groblje Svih svetih s kapelom Uskrsnuća na Okrugljači, a tako i svetište Svetoga križa na Todorića gradini. Novoustanovljeni blagdan sv. Lovre s njegovim trgom i Danom općine kruna je rasta i razvoja najmlađe župe u Imotskoj krajini. Predstavljene su na kraju i brojne kapele i kapelice razasute diljem naselja, koje su uglavnom podignute u novije doba. Najviše ih je Gospi u čast, a zatim sv. Anti Padovanskom, Srcu Isusovu, sv. Mihovilu Arkanđelu, sv. Nikoli Putniku, sv. Juri, sv. Majci Tereziji… Sva ta sveta baština znakovi su vjere u Boga, odanosti Gospi i svecima te kršćanske ukorijenjenosti u zmijavčke katolike, o čemu svjedoči ova jedinstvena publikacija, opremljena na kraju i sažecima na engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku.