Budi dio naše mreže
Izbornik

Salezijanski misionar koji je 557 dana bio u zatočeništvu isilovaca dolazi u Hrvatsku i BiH

Zagreb (IKA)

Indijski salezijanski svećenik don Tom Uzhunnalil boravit će u Hrvatskoj i BiH od 15. do 22. listopada kako bi prenio svoje iskustvo života u zatočeništvu isilovaca.

Don Toma oteli su u ožujku 2016. godine u jemenskom gradu Adenu gdje je služio kao misionar u hospiciju sestara misionarki ljubavi. Teroristi su pritom ubili ukupno 16 ljudi, od kojih su četiri redovnice ubijene pred don Tomovim očima, a jedino su njega odlučili zadržati na životu. Oslobođen je u rujnu 2017. godine.

U povodu njegova dolaska priređuje se konferencija za novinare u srijedu 16. listopada u 8.45 sati u prostorijama Hrvatske salezijanske provincije na zagrebačkoj Knežiji (Omiška 8). Na konferenciji, na kojoj će biti i don Tom, predstavit će se cijeli program njegova boravka, te njegova knjiga „Čudom živ: 557 dana u rukama isilovaca“ u izdanju nakladničke kuće Salesiana.

Don Toma je pozvala Hrvatska salezijanska provincija, a tijekom svoga boravka posjetit će Zagreb, Žepče, Međugorje i Split gdje će imati razne susrete. Svojim dolaskom don Tom će obogatiti i izvanredni svjetski misijski mjesec listopad koji je proglasio papa Franjo.

Program u Splitu: U petak 18. listopada u 20 sati svjedočanstvo i misa za mlade na početku volonterske inicijative 72 sata bez kompromisa u studentskom kampusu. Organizator Skac Split.

U subotu 19. listopada don tom provest će dan u splitskoj župi Pomoćnice kršćana gdje će služiti misu u 19 sati, zatim će svjedočiti i susresti se s mladima i s vjernicima.

Program u Zagrebu: U nedjelju 20. listopada u 12 sati je misa u župi Marije Pomoćnice na Knežiji, a u 19 sati misa u crkvi Svete Mati slobode na Jarunu i susret don Toma s mladima.

U ponedjeljak 21. listopada u 18 sati je predstavljanje knjige „Čudom živ: 557 dana u rukama isilovaca“ u crkvi Svete Mati slobode (dvorana don Petar Šimić), u 20 sati molitveni susret s braniteljima (uz svjedočanstvo i hrvatskih zatočenika).

U tijeku posjeta don Tom boravit će i s misionarkama ljubavi koje djeluju u Zagrebu i s njima će podijeliti svoje svjedočanstvo i zajedno se pomoliti. Posjetit će i neke srednje škole, Katolički školski centar u Žepču, Nadbiskupsku gimnaziju i VII. gimnaziju u Zagrebu. Provest će i jedan dan u Međugorju u osobnoj molitvi i zahvaljivanju Gospodinu.

Tom Uzhunnalil služio je u Jemenu od godine 2010. gdje je zamijenio svoga starijeg brata Mathewa. Kratko se godine 2015. vratio u Indiju, da bi se ubrzo vratio natrag u Jemen premda su Indijci imali zabranu odlaska u tu državu. Isilovci su ga oteli 4. ožujka 2016. godine.

Svjetski mediji bili su prepuni nagađanja o sudbini don Toma, crkvene su vlasti pozivale na molitvu, da bi don Tom napokon bio oslobođen 12. rujna 2017. godine zahvaljujući zajedničkim naporima Vatikana, omanske vlade i vlasti Jemena. U zatočeništvu je proveo 557 dana, a nakon povratka na slobodu don Tom je istaknuo kako je dane provodio u molitvi, posebice za duše ubijenih u tom krvavom pohodu, te za svoje otmičare.

„Svakoga dana molio sam Anđeo Gospodnji, tri ili četiri krunice; zatim Očenaš, Zdravo Marijo i Slava Ocu za ubijene sestre, krunicu Božjemu milosrđu; meditirao sam nad Križnim putem i slavio svetu misu, iako nisam imao kruha ni vina, a molitve sam izgovarao po sjećanju. Molio sam za svoje otmičare i zahvalio Bogu za sjeme dobra koje su imali u svojim srcima. Zahvaljujući Bogu, ne osjećam nikakvu mržnju spram njih“.