Budi dio naše mreže
Izbornik

Samostan sv. Vinka u Mokošici iznajmljen za vrtić "Put na more“

Mokošica (IKA)

U samostanu sv. Vinka u Mokošici, koji pripada sestrama milosrdnicama, sljedećih deset godina djelovat će novi vrtić "Put na more“ koji je uređen za četiri vrtićke skupine među kojima je i jedna jaslička. Vrtić je svečano otvoren u ponedjeljak 2. rujna, objavljeno je na mrežnim stranicama Grada Dubrovnika, a otvorio ga je gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sa suradnicima.

Prostor je blagoslovio mjesni župnik don Ivica Pervan, a nazočne su bile i sestre milosrdnice Provincije Navještenja Gospodinova Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga s provincijalnom glavaricom s. M. Andrijanom Mirčeta i dosadašnjom provincijalkom s. M. Radoslavom Kevo, ravnateljica Dječjih vrtića Dubrovnik Boja Milan Mustać i ravnateljica novoformirane ustanove DV Pčelica Diana Brkić Hadžikadunić. (Ovaj vrtić djelovat će u sklopu te novoformirane ustanove Dječji vrtić Pčelica.)

Gradonačelnik Franković zahvalio je svima koji su sudjelovali u realizaciji projekta, vodstvu Dječjih vrtića Dubrovnik i nedavno osnovanog Dječjeg vrtića Pčelica, a posebno redovnicama samostana sv. Vinka na ustupanju prostora samostana za društvenu namjenu.

Gradonačelnik Franković / Foto: Mrežne stranice Grada Dubrovnika

“Časne su imale ovu uistinu lijepu kuću i željele su je dati na korištenje za jednu plemenitu svrhu. Prilikom prvog razgovora odmah smo se usuglasili da bi bilo najbolje da tu bude jedan lijepi mali dječji vrtić. Uz samu zgradu ima i prostrani vanjski prostor za igru, te uređenu malu dječju dvoranu u vanjskoj jedinici”, istaknuo je gradonačelnik.

Ovom je prilikom gradonačelnik izrazio zadovoljstvo i sustavnim ulaganjima u kapacitete predškolskog odgoja koji predstavljaju iskorak prema ispunjenju standarda.

Imamo puno djece i pozitivan prirast, ove godine otvaramo i nove razrede i, za razliku od cijele Hrvatske koja je u minusu, mi imamo plus od četiri razreda.”

“Ono što nam je preostalo i na čemu predano radimo je uvođenje svih naših vrtića unutar pedagoških standarda i da broj djece u skupinama bude adekvatan. Želim istaknuti činjenicu kako smo samo u ovoj 2019. godini napravili 12 novih vrtićkih grupa, a do kraja godine ćemo otvoriti još jednu u Zatonu. U idućoj godini krećemo s izgradnjom potpuno novog vrtića u Mokošici, čime nastavljamo provođenje politike uvođenja pedagoških standarda”, zaključio je gradonačelnik Franković u svom obraćanju.

Otvaranje vrtića “Put na more” / Foto: Mrežne stranice Grada Dubrovnika

Zgrada smještena na adresi Put na more 11 obuhvaća prizemlje, prvi kat i potkrovlje ukupne površine 214 kvadratnih metara, gdje su se smjestile četiri grupe. U prizemlju je smještena jaslička grupa s pripadajućim sanitarijama i garderobom. Na katu su dvije vrtićke skupine, također s pripadajućim sanitarijama i garderobom, dok je u potkrovlju uz sve prateće sadržaje smještena još jedna vrtićka grupa. Blagovaonica se nalazi u prizemlju gdje je uređena i priručna kuhinja kao i prostori za sanitarije i garderobu odgajatelja te sanitarni čvor za posjetitelje.

Uz zgradu je postavljeno manje igralište te igraonica, a okoliš je uređen autohtonim zelenilom i raslinjem te predstavlja slobodne površine za igru djece površine preko 1000 kvadratnih metara. Radove vrijedne 2.9 milijuna kuna izvela je tvrtka Tonikom d.o.o., dok je na opremanje prostora utrošeno nešto više od 571 tisuću kuna, a što uz sav potreban namještaj i opremu za kuhinju, uključuje i igračke za unutarnje prostore te za vanjsko igralište.

Podsjetimo, nekretnina je predmet ugovora  o najmu sklopljenog na razdoblje od 10 godina između Dječjih vrtića Dubrovnik i Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga, piše na mrežnim stranicama Grada Dubrovnika.

Otvaranje vrtića “Put na more” / Foto: Mrežne stranice Grada Dubrovnika