Budi dio naše mreže
Izbornik

Savjeti kineskim svećenicima oko sukoba savjesti zbog registracije

Vatikan (IKA)

Kineski vjerski zakoni zahtijevaju civilnu registraciju svećenika i biskupa, no dokumenti koje im se nude na potpis često sadrže problematične elemente ili su protivni katoličkom nauku.

Poštovanje savjesti, razumijevanje situacije katoličke zajednice i prijedlozi za konkretne mjere koji bi kineskome kleru omogućili registraciju bez nijekanja katoličkoga nauka o zajedništvu s Petrovim nasljednikom u središtu su krajem lipnja u Vatikanu objavljenih „Pastoralnih smjernica Svete Stolice o civilnoj registraciji klera u Kini“.

Povod dokumentu mnogobrojni su upiti kineskoga svećenstva koje je Vatikan primio o ispravnom stavu prema zahtjevu za registraciju vjerskih službenika pri kineskim vlastima. Vjernici se tako, između ostaloga, pitaju što učiniti kad tekst koji valja potpisati sadrži problematične točke ili izjave koje se protive nauku Crkve, prenosi Vatican News. Potpisivanjem Privremenog sporazuma između Svete Stolice i Narodne Republike Kine započelo je novo razdoblje odnosa te zemlje s Vatikanom i predstavlja značajan korak u normalizaciji situacije svih kineskih biskupa spram Svetoga Oca.

No, sve poteškoće nisu riješene jer Privremeni sporazum samo je početna točka za daljnji hod. Jedna od aktualnih poteškoća zahtjev je da se svećenici i biskupi službeno upišu u registar pri kineskim vlastima, kako predviđa zakon te države. Unatoč pokušajima traženja prihvatljivoga rješenja za sve strane, u različitim područjima Kine svećenicima se često na potpis nude tekstovi koji nisu usklađeni s katoličkim naukom, inzistirajući kako moraju prihvatiti načelo neovisnosti, autonomije i samoupravljanja Crkve u Kini.

Od potpisivanja Privremenog sporazuma Peking službeno priznaje posebnu ulogu Rimskoga biskupa u izboru kandidata za biskupsko ređenje u Kini i stoga i njegov izvanredan autoritet kao pastira opće Crkve. Sveta Stolica stoga traži da svaki čin registracije vjernika ne bude samo usklađen s kineskim zakonima, nego i s katoličkim naukom. Još je Benedikt XVI. u Pismu kineskim katolicima godine 2007. primijetio da politički organizmi često obvezuju ljude na stavove, geste ili obveze koje su protivne savjesti katoličkih vjernika. Sveta Stolica stoga je u Pastoralnim smjernicama izrazila razumijevanje zbog složenosti i raznolikosti situacije, primjećujući kako ne postoji samo jedna, uniformirana praksa u primjenjivanju vjerskih zakona u toj zemlji.

Jedan konkretni prijedlog novih Smjernica je da svećenicima i biskupima kad pristupaju registraciji bude omogućeno dodavanje pismene deklaracije da se neovisnost, autonomija i samoupravljanje Crkve razumije u smislu dosljednom s katoličkom doktrinom, naime kao politička neovisnost, administrativna autonomija i pastoralno samoupravljanje, kao što je slučaj sa svim mjesnim Crkvama u svijetu. Ako to nije moguće učiniti napismeno, predlaže se da svećenik ili biskup koji se namjerava registrirati to barem usmeno izjavi, po mogućnosti u prisutnosti svjedoka te informirajući odmah vlastitoga biskupa o okolnostima upisa u registar. Tko, pak, odluči da se ne može registrirati pri vlastima pod tim uvjetima ne treba biti prisiljen na taj čin.

„Sveta Stolica ima povjerenja da će svi moći prihvatiti ove Pastoralne smjernice kao sredstvo od pomoći za one koji se nalaze pred teškim izborima, kako bi ih učinili u duhu vjere i jedinstva“, napominje se u dokumentu.

„Svi su – Sveta Stolica, biskupi, svećenici, redovnici, redovnice i vjernici laici – pozvani strpljivo i ponizno razlučivati Božju volju u ovom razdoblju puta Crkve u Kini koji je obilježen velikom nadom, ali i trajnim teškoćama“, ističe se u zaključku Pastoralnih smjernica.