Budi dio naše mreže
Izbornik

Seminar za animatore i suradnike u radu s osobama s invaliditetom i njihovim obiteljima u Đakovu

Đakovo (IKA)

Seminar za animatore i suradnike u radu s osobama s invaliditetom Đakovačko-osječke nadbiskupije, koji je okupio 30-ak sudionika održan je 15. listopada u prostorijama Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu.

Susret je započeo molitvom s. Zdenke Andrić, a vlč. Alojz Kovaček, nadbiskupijski povjerenik za pastoral osoba s invaliditetom, pozdravnom riječju obratio se sudionicima seminara.

Prvo predavanje u okviru seminara započele su predavačice Ljiljana Brica, prof. def. i Milka Žarić, prof. def. iz Centra za inkluzivnu podršku Slavonski Brod uz podršku svojih štićenika, na temu „Inkluzija i samozastupanje osoba s intelektualnim teškoćama“. Predavačice su u svojem izlaganju objasnile teorijske modele u rehabilitaciji osoba s invaliditetom i cilj inkluzije kao stvaranja što normalnijih uvjeta za život osoba s invaliditetom. Sudionici seminara su saznali više o samom djelokrugu i načinu rada udruge te iskustva štićenika u radnoj terapiji. Predavačice su naglasile važnost uključenosti i samoodređenja osoba s invaliditetom jer su ponekad oni „zaštićeni“ od donošenja svojih vlastitih odluka. Istaknule su samoodređenje kao podršku osobi za povratak kontrole u donošenju odluka i navele kako im je cilj stvaranje funkcionalne zajednice koja će biti primjer dobre prakse većim zajednicama u poticanju uključivanja osobama s invaliditetom.

Drugo predavanje na temu „Inkluzija – organizirano stanovanje osoba s mentalnim oštećenjima“ održala je Maja Viduman, dipl. soc. radnica iz Centra za pružanje usluga u zajednici Osijek „JA kao i TI“. Ukazala je na porast broja osoba s mentalnim oštećenjima u zajednici i deinstitucionalizaciju kao potreban odgovor kojeg provodi spomenuti Centar. Predavačica je nabrojala najveće pokazatelje uspješnosti njihovog rada među kojima su samostalnost, bolji odnosi u obitelji, veća uključenost u zajednicu, razvijen osjećaj pripadnosti i smanjena hospitalizacija osoba s invaliditetom.

Nakon predavanja slijedile su radionice i rad u skupinama. Voditeljice radionice Maja Viduman i Kristina Reba, obje dipl. soc. radnice, započele su radionicu boljim upoznavanjem svih sudionika. Uslijedio je rad u skupinama gdje su sudionici uz prethodno znanje s predavanja pokušali pronaći najbolje rješenje za stvarne teškoće s kojima se susreću osobe s invaliditetom. Drugu radionicu vodile su predavačice Ljiljana Brica i Milka Žarić, koje su predstavile „Pakirnicu dobrih želja“ koja uči štićenike odgovornosti, odanosti poslu i požrtvovnosti, a štićenici su demonstrirali svoje umijeće pakiranja kutija. Štićenici Centra za inkluzivnu podršku Slavonski Brod su također predstavili svoje znanje znakovnog jezika kojeg su podijelili s ostalim sudionicima radionice.

Na kraju susreta održan je plenum gdje su sudionici mogli dati povratnu informaciju i podijeliti svoje iskustvo iz župa iz kojih dolaze.