Budi dio naše mreže
Izbornik

„Sentir y gustar - Kušaj i guštaj“ prikazan u Osijeku

Osijek (IKA)

Dokumentarni film „Sentir y gustar - Kušaj i guštaj“ u produkciji Udruge Magis prikazan je u subotu 28. siječnja u kinu Urania u Osijeku.

Prošlog ljeta Hrvatska je ugostila 350 mladih iz cijelog svijeta kao domaćin međunarodnog isusovačkog projekta Magis Europe 2022. Na 29 lokacija, od koje su tri bile na području Osječko-baranjske županije, mladi su pomagali lokalnoj zajednici, „kušali i guštali“ u Lijepoj našoj, njenim običajima, prirodi, ljudima i zajedništvu. Sve to sažeto je u filmu „Sentir y gustar – Kušaj i guštaj“.

Srž Magisa u Hrvatskoj i svijetu su eksperimenti, odnosno izlaganje različitim iskustvima u kojima mladi imaju priliku doživjeti u kakvom su odnosu njihove želje, molitve i nadanja sa stvarnošću u kojoj se nalaze i žive. Tri takva eksperimenta održana su u Osijeku i okolici: „Terapijsko jahanje za djecu“, u suradnji s udrugom „MOGU“; „Radna akcija“ u Kopačkom ritu i „Ples s Bogom“ u Isusovačkoj klasičnoj gimnaziji.

Riječ „magis“ prevodi se kao „više, bolje, cjelovitije“, a upravo je to bio cilj eksperimenta koji su se paralelno održavali na tom projektu – pomoći mladima da odaberu samo ono što ih cjelovitije vodi svrsi za koju su stvoreni. Film u 80 minuta donosi 50 svjedočanstava na više od 15 svjetskih jezika, koji govore o iskustvima sudionika u Hrvatskoj koja su im pomogla naći vlastiti „magis“. Redatelj filma je Matej Sunara, a producent udruga Magis i L5S1 produkcija.

Posebnost filma su igrane scene iz Ignacijeva života koje povezuju njegov put prema svetosti s eksperimentima ostvarenim u projektu kroz 5 područja: hodočašća, služenje, društvo i kultura, umjetnost te duhovnost. Tako se u filmu govori u kakvoj su vezi Ignacijevo iskustvo služenja bolesnih u Manresi i briga za konje u udruzi „MOGU“ te što je zajedničko plesu, održavanju parka prirode Kopački rit i ignacijevskoj duhovnosti.

Za sve koji bi htjeli iskusiti ono o čemu film govori, koordinatorica Udruge Magis Petra Borošak najavila je Magis CRO koji će se održati od 12. do 20. kolovoza 2023. Planira se nekoliko eksperimenata, a prijave započinju u travnju.

Preuzeti odgovornost za vlastiti život i tražiti u njemu više – magis, za sebe i druge, po Božjem, jest poziv upućen Magisovim filmom. Promotor duhovnih zvanja za Družbu Isusovu, o. Mislav Skelin ohrabrio je mlade da se izlože baš takvim iskustvima. Najavio je i novi „Možda baš isusovac?“ vikend koji će se održati od 3. do 5. veljače u Zagrebu, za sve muškarce koji žele razlučivati je li njihov „magis“ u redovništvu.

Nakon Zagreba i Osijeka slijede projekcije filma i u ostalim hrvatskim gradovima: 18. veljače u Splitu, 17. ožujka u Dubrovniku, 25. ožujka u Rijeci i 13. svibnja u Zadru. Više o tim projekcijama saznajte na poveznici.