Budi dio naše mreže
Izbornik

Šesto pokrajinsko vojno hodočašće u Ilok

Ilok (IKA)

U povodu blagdana sv. Ivana Kapistrana, nebeskog zaštitnika grada Iloka, subotu 23. listopada održano je šesto u nizu pokrajinsko vojno hodočašće Osječkog dekanata Vojne biskupije u Ilok, objavljeno je na mrežnim stranicama Vojnoga ordinarijata.

Na hodočašću je sudjelovalo pedesetak pripadnika Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan”, te Gardijsko oklopno mehanizirane brigade predvođeni dekanom Osječkog dekanata Vojne biskupije vlč. Vladislavom Mandurom, zamjenikom zapovjednika ZOD-a brigadirom Draženom Batrnekom i zamjenikom zapovjednika – načelnikom stožera GOMBR-e brigadirom Valentinom Skrozom.

Prije mise izaslanstvo Hrvatske vojske zajedno s predstavnicima Grada Iloka, Ministarstva unutarnjih poslova i udrugom veterana i dragovoljaca Domovinskog rata grada Iloka položili su vijence i zapalili svijeće kod Centralnog križa na gradskom groblju u Iloku za sve poginule i preminule hrvatske branitelje.

Središnji događaj bilo je svečano euharistijsko slavlje koje je predslavio dekan i župnik vukovarske Župe svetih Filipa i Jakova fra Ivica Jagodić, uz koncelebraciju vojnih kapelana Osječkog  dekanata Vojne biskupije, te brojnih svećenika iločkog i vukovarskog kraja,  a kojem  je prethodila molitva i procesija od kapelice Sv. Ivana Nepomuka do župne crkve Sv. Ivana Kapistrana.

U propovijedi je fra Ivica naglasio veličinu svetog Ivana Kapistrana kao sjajnog uzora u životu, pouzdanog putokaza i primjera hrabrosti i svetosti. Njegov svetački život i vatrena riječ privlačili su glasovite ljude i učenjake s najelitnijih sveučilišta Europe onoga vremena. Propovijedao je cijelom središnjom europom, bio je neumorni pisac teoloških i duhovnih djela, sve dok se nije smirio ovdje u Iloku. On kao putujući propovjednik evanđelja zauzeo se u obrani kršćanske vjere i u obrani kršćanskih zemalja od nasrtaja osvajača prostora kojima evanđelje nije ništa značilo.

Danas naše duše žele osvojiti na jedan drugačiji način i zbog toga su naše oči uprte u sveca kojega slavimo. Takve srčanosti, zauzetosti, duboke vjere i pouzdanja u Božju providnost što je imao sveti Ivan Kapistran treba i nama kršćanima kako bi očuvali svoju vjeru i vjernost Kristu i Crkvi. Njegov primjer nam govori da i mi danas trebamo znati čitati znakove vremena koji se sastoje u oslobođenju ljudi od duha mržnje, zavisti, ljubomore, sebičnosti i isključivosti, trebamo imati širinu zajedništva i razumijevanja među ljudima,  komunikaciju s ljudima različitih pripadnosti i pogleda na svijet. Naš smisao je u zajedništvu, razumijevanju i međusobnom prihvaćanju.

Mi koji se dajemo zahvatiti Isusovim riječima i njegovim Evanđeljem svojom pojavom možemo širiti optimizam, vedrinu, unositi pozitivni duh među  ljude koje susrećemo i zato mi kao Isusovi učenici možemo biti znak  Božje snage i  ljubavi među ljudima koji su zapali  u  tamu besmisla i na stranputice raznih ovisnosti. Slaveći blagdan Svetog Ivana  Kapistrana možemo razmišljati o tome na koji način navještamo evanđelje. Iskazujemo li ljubav, milost i milosrđe drugom čovjeku?  Imamo li vjeru da i onaj čovjek koji je pao na najnižu točku  grešnosti može doživjeti obraćenje i promijeniti svoj život? Takvo nam je svjedočanstvo dao i sveti Ivan Kapistran.

Domaćin fra Grgur Blažević, gvardijan samostana sv. Ivana Kapistrana, zahvalio je dragome Bogu na tome danu, svećenicima, subraći u Isusu Kristu, predstavnicima civilnih vlasti, pripadnicima OS RH, MUP-a, udrugama veterana i dragovoljaca Domovinskog rata i svim nazočnim vjernicima. Liturgijsko pjevanje predvodila je Klapa HRM-a “Sveti Juraj”.