Budi dio naše mreže
Izbornik

Šibenik: Proslavljen blagdan Gospe od Anđela

Šibenik (IKA)

Blagdan Gospe od Anđela – Porcijunkula svečano je proslavljen u utorak 2. kolovoza u Hrvatskom nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića – crkvi sv. Frane u Šibeniku.

Otvorenje oprosta i večernju misu predslavio je rektor svetišta fra Josip Ivanović. Govoreći o mudrosti i smislu, fra Josip je istaknuo važnost stalnoga traženja Božje mudrosti u životu svetoga Franje.

„Njegovo traganje za smislom života urodilo je najprije obraćenjem tražeći od Gospodina znak i odgovor što činiti. Njegovo životno hodočašće našlo je svoje utočište u crkvi Gospe od Anđela, Porcijunkuli, na komadiću zemlje koju mu je Božja dobrota darovala“, rekao je predslavitelj.

Nadalje je spomenuo da je na ulazu u malu Porcijunkulu ispisano: Hic locus sanctus est – Ovo je mjesto sveto. „To maleno mjesto ispunjeno je velikom slavom Božjom u kojemu se događaju preobrazbe života, pomirenje s Bogom i ljudima; to je mjesto u kojemu se pronalazi snaga za odgovor na Božji poziv na obiteljski ili posvećeni život; tu se pronalazi snaga u nemoći“, rekao je rektor svetišta.

Posebno se osvrnuo i na Porcijunkulski oprost rekavši da su „naše ispovjedaonice, posebno ovih dana, sveta tla u kojima pred Bogom priznajemo kakvi smo, da smo potrebni Božjega milosrđa“.

Po završetku mise uslijedila je procesija sa svijećama i ikonom Blažene Djevice Marije koja je ugrađena u oltar Bezgrješnog začeća – radom mletačkog altarista Issepa Ridolfija iz 1634. godine.

Liturgijsko pjevanje predvodio je zbor crkve sv. Frane, uz orguljsku pratnju maestra Pavla Mašića.

Porcijunkulski oprost svečano je otvoren u podne 1. kolovoza molitvom Srednjega časa i poslijepodnevnim euharistijskim klanjanjem, a vjernici su imali priliku slaviti sakrament pomirenja te izmoliti oprost po uvjetima koje propisuje Crkva.