Budi dio naše mreže
Izbornik

Simpozij u povodu 15. obljetnice smrti o. Ruperta Rozmarića

Slavonski Brod (IKA )

Sudionici simpozija uputili molbu upravi Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda u Zagrebu da razmotri mogućnost pokretanja postupka za beatifikaciju o. Ruperta

Slavonski Brod, (IKA) – U franjevačkom samostanu u Slavonskom Brodu u subotu 9. prosinca održan je simpozij posvećen o. Rupertu Rozmariću, franjevcu (1921-1991) u povodu 15 obljetnice njegove smrti. Simpozij su zajedno s njegovom subraćom franjevcima iz Slavonskog Broda organizirali njegovi bivši vjeroučenici, prijatelji i suradnici, jer je o. Rupert kao svećenik u tom gradu najduže boravio i svojim apostolatom, posebno među bolesnicima, ostavio duboki trag u dušama vjernika. Bio je veliki ispovjednik, zauzeti vjeroučitelj, apostol mladih, cijenjeni duhovni vođa, veliki štovatelj Srca Isusova, čija se karizma revnog i uzornog katoličkog svećenika i redovnika sveta života napose očitovala u njegovu apostolatu za tisuće i tisuće bolesnika, koje je pohađao ulijevajući im snagu i vjeru. O fra Rupertu govorili su isusovac o. Božidar Nagy, profesor na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu, voditelj simpozija, zatim fra Domagoj Šimunović, preč. Stjepan Belobrajdić, slavonskobrodski dekan, dr. Branka Majdandžić, dr. Zdenka Pajić, Dragica Sadlo, Kristina Kemec te Kornelija Kramer.
Sudionici simpozija na kraju su zajednički potpisali pismo koje su uputili upravi Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda u Zagrebu, s molbom da razmotri mogućnost pokretanja postupka za beatifikaciju o. Ruperta. Priloženo je i obrazloženje toga prijedloga u kojem, među ostalim, piše kako i danas postoji fama sanctitatis – glas svetosti o. Ruperta u Slavonskom Brodu i okolici.