Budi dio naše mreže
Izbornik

Sinj: Proslavljena svetkovina sv. Josipa i Dan očeva

Sinj (IKA)

U Svetištu Gospe Sinjske u utorak 19. ožujka, proslavljena je svetkovina sv. Josipa i Dan očeva.

Župnik fra Antonio Mravak predsjedao je misnim slavljem za učenike i roditelje OŠ Ivan Lovrić u Sinju u sklopu projekta „Moj otac“ koji su moderirali vjeroučiteljica Mirjana Đula i pedagogica Ivana Katić.

Večernjim misnim slavljem predsjedao je župnik Župe Meterize (Šibenik) i provincijski definitor fra Šimun Markulin uz koncelebraciju župnika fra Antonia Mravka, gvardijana fra Marinka Vukmana i umirovljenog svećenika fra Gabrijela Jurišića. Misnom slavlju prethodila je molitva Josipove krunice s razmatranjima koja je animirao o. župnik.

U propovijedi predsjedatelj slavlja je istaknuo dvije Josipove vrline: pravednost i mudrost. „On je čovjek koji živi pravednost u svojoj obitelji. Tu pravednost vidimo u Josipovom odnosu i stavu prema Mariji. Josip poštuje dostojanstvo ljudske osobe, on štiti život svojim životom. Pravednost koju živi Josip ne temelji se na ljudskom zakonu, nego ima temelj u Bogu“, kazao je predsjedatelj. Fra Šimun je istaknuo i drugu vrlinu – mudrost. „Josip je bio mudar čovjek. Iako nije zapisana nijedna njegova riječ, on govori svojim životom. Njegova mudrost uključuje odgovornost. Zato Josipa nazivamo čovjekom odgovorne mudrosti za Isusa, Mariju i obitelj. Društvu u kojem živimo nedostaju ljudi odgovorne mudrosti za domovinu, radno mjesto bližnjega“, zaključio je predvoditelj slavlja.

Slavlje su uveličali članovi Mješovitog zbora Gospe Sinjske pod ravnanjem fra Jure Župića i s. Jelene Mijić koja je s članovima Dječjeg zbora pripremila recital “Kako na nebu tako i na zemlji” autora Antona Stojića, a koji su djeca posvetila očevima.

Za svetkovinu sv. Josipa vjernici su se pripremali pobožnošću „Devet Josipovih srijeda“, a uoči svetkovine održana je i trodnevnica. Brojni Josipovi štovatelji pohodili su Gospino svetište u Sinju i Djevičinu zaručniku povjerili svoje molitve i zahvale.

Ključne riječi:
dan očeva svetkovina sv. Josipa