Budi dio naše mreže
Izbornik

Sinoda afričkih biskupa izaziva opći interes Katoličke crkve

Vatikan (CNS/IKA )

Nakon više od pet godina priprave, posebna Sinoda biskupa Afrike prenijet će iskustva Katoličke Crkve u Africi u Vatikan tijekom zasjedanja u travnju i svibnju,sa središnjom temom prožimanja kršćanskih vrijednosti Afrike i Europe.

Vatikan, 4. 4. 1994. (CNS/IKA) – Nakon više od pet godina priprave, posebna Sinoda biskupa Afrike prenijet će iskustva Katoličke Crkve u Africi u Vatikan tijekom zasjedanja u travnju i svibnju,sa središnjom temom prožimanja kršćanskih vrijednosti Afrike i Europe.
Sama Afrika podložna je duhovnim promjenama, od porasta demokracije u Južnoj Africi do bujanja islamskog fundamentalizma na sjeveru kontinenta. Siromaštvo, nepismenost, nekontroliran porast epidemije AIDS-a, veliki broj izbjeglica i prognanika, problemi su koji opterećuju afričku crkvenu situaciju snažnim socijalnim problemima. Važna terma razgovora bit će također i dijalog s političkim vođama u islamskoj Africi, kao i sa sljedbenicima afričkih vjerovanja, ali i drugih kršćanskih Crkava na afričkom tlu, pa su kao “bratski predstavnici” pozvani i biskupi Grčke Pravoslavne Crkve, Luteranske, Anglikanske i Metodističke Crkve. Inkulturacija i evangelizacija bit će ključne riječi u razgovoru o izazovima s kojima se suočava Crkva u Africi. Sljedeća važna tema bit će i pitanje inkulturacije kao pitanja prava za sve ljude da čuvaju vlastiti kulturni identitet i dostojanstvo. Katolici u Africi čine oko 13% populacije, ali, prema riječima afričkih biskupa, mnogi od njih sudjeluju u dva načina življenja, pripadaju Crkvi i sudjeluju u životu svojih župnih zajednica, ali u isto vrijeme vraćaju se mnogim tradicionalnim običajima svojih nacionalnih kultura što podrazumijeva i neke običaje nespojive s učenjem Katoličke Crkve, poput mnogoženstva. Zato je potrebno razmotriti mogućnosti pastoralnog djelovanja, jer u Africi među katolicima djeluje 21.000 biskupijskih i redovničkih svećenika te oko 250.000 kateheta. Važnim pitanjem biskupi smatraju i otvaranje dijaloga s muslimanskim vjernicima u svjetlu naglog rasta islamskog fundamentalizma, kako bi se spriječilo izbijanje vjerskih sukoba, a velika pažnja poklanja se Papinoj izjavi kako Afrika očekuje solidarnost svijeta u nadilaženju svojih društvenih, gospodarskih i političkih problema, kao prostor koji svojom drevnom i suvremenom kulturom i vjerom predstavlja blago koje obogaćuje Crkvu. Sinoda afričkih biskupa izaziva opći interes Katoličke Crkve, pa će puni saziv Sinode biti proširen mnogim vatikanskim dužnosnicima, biskupima iz Latinske Amerike, Azije, SAD i Europe. Čitav niz pitanja koja su od općeg značaja za Crkvu obuhvaća i razmatranje rezultata 150 godina evangelizacije afričkog prostora, što čitavoj Crkvi može dati korisne upute i poseban doprinos.