Budi dio naše mreže
Izbornik

Sisak: Središnje slavlje Molitvene osmine za jedinstvo kršćana

Sisak (IKA)

Središnje slavlje ekumenskog hoda ovogodišnje Molitvene osmine za jedinstvo kršćana održano je u subotu 20. siječnja u bazilici sv. Kvirina u Sisku, izvijestio je Ured za odnose s javnošću Sisačke biskupije.

Svečano misno slavlje predvodio je povjerenik za ekumenizam i dijalog Sisačke biskupije Branimir Motočić u zajedništvu s rektorom bazilike Robertom Jakicom i župnim vikarom Rafaelom Mlinarom. Slavlju je nazočio i protojerej stavrofor o. Kirko Velinski iz Makedonske pravoslavne Crkve. Na početku je povjerenik Motočić prenio okupljenima, a posebno o. Velinskom, pozdrave sisačkog biskupa Vlade Košića.

U propovijedi se vlč. Motočić osvrnuo na važnost takvih susreta i molitve za jedinstvo. „To što mi kršćani nismo jedna Crkva, to nije dobro. Ta naša današnja razdijeljenost plod je povijesti, grijeha i ljudske nesavršenosti. Osnovni osjećaj svakog Kristovog vjernika o toj temi treba biti da to nije dobro i da je to rana na Kristovom tijelu. Uvijek se treba sjediti one slike Isusove haljine na Kalvariji koju nisu vojnici derali, nego su za nju bacili kocku. Isusova haljina slika je Crkve. I tada sveti Ivan koji opisuje taj događaj želi pokazati sliku da Isusovu haljinu treba čuvati čitavu. Zato je, braćo i sestre, svaka molitva veliki dar i djelo da jednoga dana situacija ne bude takva te da ponovno budemo jedno stado s jednim pastirom“, poručio je Motočić.

U nastavku, pojasnivši geslo ovogodišnje molitvene osmine „Ljubi Gospodina Boga svojega… i svoga bližnjega kao sebe samoga“, propovjednik je rekao kako ono nastoji nadahnuti i pokazati smjer u kojem treba u aktualnoj godini ići u ekumenskim nastojanjima. „Ove godine je to odlomak iz Lukina Evanđelja koji nas podsjeća na osnovnu stvar onoga što znači biti kršćanin. Naš odnos, onaj osobni s Kristom, je odnos ljubavi. Sveti Ivan Apostol lijepo kaže da je Bog ljubav i uči nas da ćemo tek po bratskoj ljubavi moći upoznati i spoznati Božju osobnost i bit. Zato nas ovaj razgovor u čitanju između farizeja i Isusa vuče upravo tome. Naime, ako želimo imati ispravan odnos prema Gospodinu Bogu, tada moramo imati i ispravan odnos prema svome bližnjem. Iz toga ispravnog odnosa javlja se želja da prihvatim kao brata svakog koji ispovijeda da je Isus jedini spasitelj svijeta“, rekao je Motočić te na kraju, osvrnuvši se na prispodobu o milosrdnom Samarijancu, poručio je da je Isus liječnik čitavog čovječanstva pa tako i onaj koji će donijeti jedinstvo kršćana.

Na kraju mise, okupljene je pozdravio i o. Kirko prenijevši pozdrave europskog metropolite Pimena. „Danas sam ovdje došao kako bi zajednički s vama otvorena srca i s velikom ljubavlju molio na istu nakanu, jedinstvo svih nas Isusovih učenika. Dvanaestorica apostola proširila su Radosnu svijest čitavom zemaljskom kuglom, a tako danas molitvom možemo učiniti puno jer Bog je ljubav i njemu je sve moguće“, istaknuo je o. Kirko, izvijestio je Ured za odnose s javnošću Sisačke biskupije.