Budi dio naše mreže
Izbornik

Šesta sjednica Prezbiterskog vijeća Zagrebačke nadbiskupije

Zagreb (IKA)

U Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu u utorak 21. siječnja održana je šesta sjednica Prezbiterskoga vijeća Zagrebačke nadbiskupije u sadašnjem mandatu.

Na sjednici su, pod predsjedanjem zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, sudjelovala četrdeset trojica članova Vijeća, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.  Nakon molitve Trećega časa, kardinal se u pozdravnoj riječi posebno osvrnuo na šezdesetu obljetnicu blaženoga preminuća kardinala Alojzija Stepinca koju proslavljamo ove godine kao i na Molitvenu osminu za jedinstvo kršćana u kojoj se nalazimo te na pritom održani Središnji molitveni susret u zagrebačkoj prvostolnici.


Nakon pročitanoga zapisnika s prethodne sjednice Prezbiterskoga vijeća članovi Vijeća su promišljali o središnjoj temi sjednice: Svećenička duhovnost i upravljanje materijalnim dobrima. Ponajprije je mons. Ivan Šaško govorio o svećeničkoj duhovnosti kao temelju odnosa prema materijalnim dobrima, ističući da se materijalna dobra često prihvaćaju kao sredstvo na temelju kojega se uspostavljaju odnosi koji govore o čovjekovom identitetu i dopuštaju razumjeti duboku srž naše vjere, a predmeti koje razmjenjujemo, dobra koja prikupljamo ne vrijede jednostavno po tome što su materijalna, već svoju vrijednost stječu po odnosima koje uspostavljaju među ljudima. Odnos svećenika i materijalnoga, nastavio je biskup Šaško, konkretizira se u različitim načinima koji se mogu sažeti u nekoliko modela, među kojima je istaknuo: službeni model institucije koji funkcionira na razini govora i koji ocrtava idealnu sliku odnosa između svećenika i materijalnih dobara; drugi model susrećemo u svakidašnjoj stvarnosti naših vjerničkih zajednica pri čemu se otkrivaju složenosti toga odnosa; a treći se model susreće polazeći od utjecaja koje društvo ima na život svećenika obvezujući ih da preuzmu praktična ponašanja koja ne mogu ostati bez tragova u njihovom življenju i u davanju sadržaja na iskustvo kršćanske vjere i Crkve.

Nastavno na prethodno predavanje, preč. Damir Bačun podijelio je niz pastoralnih iskustava na temelju kojih upravljanje materijalnim dobrima jest izazov za svećeničku duhovnost, pri čemu je naglasio da se pri upravljanju materijalnim dobrima ne radi samo o svećeničkom upravljanju materijalnim dobrima u ime i po nalogu Crkve, već je rad s materijalnim dobrima dio svećeničkoga zalaganja koji se nužno isprepliće i uvjetuje druga područja pastoralnoga djelovanja. Za svećenika kao pojedinca, istaknuo je predavač, vrijedi isto što vrijedi i za Crkvu kao zajednicu. Naime, Crkvi su potrebna materijalna dobra da bi mogla ispuniti svoje poslanje te se ona zato i zanima za ekonomska pitanja ne samo izvan, nego i unutar vlastitoga područja. Međutim, svrha djelovanja Crkve, a time i djelovanje svećenika nije ekonomski napredak nego dolazak do Božjega kraljevstva, pri čemu nijedna bremenita zadaća ne smije potamniti taj konačni cilj ili onemogućiti njegovo ostvarenje, zaključio je preč. Bačun.


O osnovnim pravnim odlukama s obzirom na upravljanje materijalnim dobrima, govorio je preč. Marko Kovač, naglasivši važnost i značenje redovitoga i izvanrednoga upravljanja vremenitim crkvenim dobrima, a o vođenju župne administracije i upravljanju materijalnim dobrima govorio je mons. Mijo Gorski, dajući svećenicima konkretne smjernice o kojima valja razborito voditi računa u pastoralnom djelovanju napose unutar upravljanja materijalnim dobrima.

U posljednjem dijelu izlaganja preč. Ivan Frkonja iznio je izazove i poteškoće s kojima se svećenik može susresti unutar suradnje s pastoralnim i ekonomskim vijećem u župi, naglasivši važnost navedenih savjetodavnih tijela u župnoj zajednici, kompetentnost članova pri biranju u navedena vijeća kao i permanentnu formaciju članova pastoralnog i ekonomskog vijeća kako bi bili svjesni važnosti navedene službe, ali da bi ujedno i mogli ispuniti svoju zadaću u župnoj zajednici.


Po završetku izlaganja vezanih uz svećeničku duhovnost i upravljanje materijalnim dobrima, među članovima Prezbiterskoga vijeća  razvila se rasprava u kojoj su svećenici ukazali na iskustva na koja nailaze pri upravljanju materijalnim dobrima u župnim zajednicama kao i na određena aktualna pitanja vezana uz navedenu temu, a u svrhu boljega razumijevanja i vršenja zadaće upravljanja materijalnim dobrima te izgradnje svećeničke duhovnosti.