Budi dio naše mreže
Izbornik

ŠKOTSKI NADBISKUP KRITIZIRAO POSTUPKE KURIJALNIH BISKUPA

Škotski nadbiskup Keith O#!Brien bio je nezadovoljan nekim vatikanskim postupcima u tijeku zasjedanja Druge izvanredne biskupske sinode za Europu.

Škotski nadbiskup Keith O#!Brien bio je nezadovoljan nekim vatikanskim postupcima u tijeku zasjedanja Druge izvanredne biskupske sinode za Europu. Smatra da su upravo sinodski oci iz Rimske kurije onemogućili da se prijedlozi koji se odnose na neka sporna pitanja današnje Crkve nađu u konačnim “Propositiones” (Prijedlozima) na temelju kojih će Papa izraditi posinodalnu pobudnicu “Crkva u Europi”. U intervjuu američkoj katoličkoj agenciji CNS, nadbiskup St. Andrewsa i Edinburgha posebno je oštro kritizirao odnos prema pitanju celibata. Istaknuo je kako su mnogi biskupi u svom radu u skupinama potaknuli raspravu o pripuštanju oženjenih u svećeničku službu, te dali i konstruktivne prijedloge, koje su onda “blokirali” predstavnici kurije. Osobito su biskupi Katoličke crkve istočnog obreda svojim iskustvima s oženjenim svećenicima dali dragocjena tumačenja i prijedloge, koji ipak nisu našli svoje mjesto u zaključnom dokumentu.
Nadbiskup O#!Brien u intervjuu je kao primjer opisao kako se o prijedlozima glasovalo u njegovoj skupini. Od deset sinodskih otaca s pravom glasa njih 4 bilo je iz vatikanske kurije, pa su prijedlozi često odbacivani, jer je rezultat glasovanja o spornim temama bio 5 – 5. Svaki je biskup u njegovoj skupini bio za prijedlog o vrijednostima i valjanosti celibata, no neki od njih željeli su ga proglasiti gotovo “božanskim zakonom”, dok su drugi bili u potpunosti protiv, jer je tako kasno ušao u crkvenu praksu. Napetosti koje su nastajale nisu bile rezultat razlika između stajališta Istoka i Zapada već Rimske kurije i biskupa, istaknuo je škotski nadbiskup.