Budi dio naše mreže
Izbornik

Skupština i seminar za voditelje Osječkog područnog bratstva Frame

Sikirevci (IKA/TU)

U petak, 29. ožujka, predstavnici mjesnih bratstava sa svojim duhovnim asistentima okupili su se u prostorijama Frame Sikirevci.

Nakon početnog pozdrava domaćeg župnika vlč. Stjepana Šumanovca, područnog duhovnog asistenta fra Matije Marijića i područnog predsjednika Petra Škrobe, uslijedila je Skupština. Održan je rad u skupinama, tijekom kojeg su analizirani polazni tekstovi, izrađeni na temelju izvještaja o radu mjesnih bratstava kojeg su mjesni vijećnici ranije poslali, a u kojima se govori o raznim akcijama u kojima bratstva sudjeluju, načinima na koji privlače nove članove i provode formaciju, njihovom odnosu s duhovnim asistentom, bogatstvu i različitosti tjednih susreta… Na ovaj su se način framaši upoznali s radom drugih Frama, dobili inspiraciju i ideje za daljnje djelovanje u svojim bratstvima.

Posebna pozornost tijekom Skupštine posvećena je nadolazećim događajima. Dana 8. lipnja održat će se III. Susret Frame i OFS-a, a kojemu će domaćin biti Frama Belišće koja će na taj dan ujedno proslaviti i 25 godina svoga djelovanja. Slijedi i XXVI. Hod Franjevačke mladeži, od 22. srpnja do 3. kolovoza, a određena je i okvirna ruta. Ove će godine Osječko područno bratstvo biti domaćin XII. Nacionalnog seminara za voditelje formacije i odgovorne u bratstvu Frame, a koji se održava krajem kolovoza. Sva su mjesna bratstva pozvana sudjelovati na Nadbiskupijskom susretu mladih koji će se održati 25. svibnja u Vinkovcima.

Skupština je završena pobožnošću križnoga puta i euharistijskim slavljem koje je predvodio fra Dario Mican, područni i mjesni duhovni asistent Frame Belišće uz animiranje prisutnih framaša.

Iste je večeri započeo VI. područni seminar za voditelje formacije i odgovorne u bratstvu Frame pod geslom „Braćo, krenimo sve ispočetka jer dosada nismo gotovo ništa učinili.“. U uvodnom radu u skupinama framaši su se međusobno bolje upoznali, a kasnije saznali nešto o franjevačkim počecima i Franjinoj prvoj braći čija su imena iskorištena kao imena pet skupina u koje su framaši bili podijeljeni. Uslijedio je smještaj po obiteljima i počinak.

U subotu, 30. ožujka, susret je započeo euharistijskim slavljem, koje je predvodio fra Matija Marijić, područni i mjesni duhovni asistent Frame Vukovar. Taj su dan održana dva predavanja. Prvo je održala s. Marta Kovačić, duhovna asistentica Frame Otok. Ona je okupljene pobliže upoznala sa službom voditelja formacije i formacijom općenito. Sv. Franjo svojim primjerom neprestano potiče na nove korake i početke. Prema tome, ni framaš nikada nije do kraja izgrađen, već mu je potrebna stalna i cjeloživotna formacija. Voditelj formacije je taj koji, uz pomoć ostatka vijeća, provodi formaciju, skrbi o tjednim susretima i, uz vodstvo Duha Svetoga, formira i izgrađuje mlade ljude, istaknuto je u predavanju.

U drugom dijelu Marko Kapular (bratski animator Frame Belišće i predstavnik OFS-a u područnom vijeću), zajedno sa svojom suprugom Ivanom, svjedočio je ispričavši svoju životnu priču te na kraju pozvao sve framaše da svoju formaciju nastave u mjesnim bratstvima OFS-a jer je to jedini logični epilog framaškog života.

Predvečer je u župnoj crkvi održano klanjanje koje je predvodio fra Matija Marijić, a nakon večernje molitve je uslijedio zabavni program. Framaši su se međusobno natjecali u „potrazi za blagom“, a zagonetke su bile raspoređene po cijelom župnom dvorištu. Dan je zaključen zanimljivim skečevima na temu susreta sv. Franje i raznovrsnih životinja.

U nedjelju, 31. ožujka, framaši su u završnom radu u skupinama ponovili ono najvažnije što su naučili prethodna dva dana, definirali što će primijeniti i promijeniti u svojim mjesnim bratstvima i osmislili skečeve o svakoj službi u vijeću. Seminar je završen euharistijskim slavljem, ručkom i podjelom zahvalnica. Radosni zbog naučenog i druženja, framaši su se u popodnevnim satima vratili svojim domovima.

Područno vijeće izrazilo je zahvalnost župniku Šumanovcu, duhovnoj asistentici s. Petri Toman, Frami Sikirevci, župljanima Sikirevaca, a na poseban način predavačima – s. Marti Kovačić i Marku Kapularu.