Budi dio naše mreže
Izbornik

Slavlje sv. Ane na Anindolu

Samobor (IKA)

U kapeli Sv. Ane na Anindolu u Samoboru tradicionalno je na blagdan sv. Ane, 26. srpnja, proslavljena zaštitnica, kao i Prvi svjetski dan djedova, baka i starijih osoba.

Hodočasnici i proštenjari molitveno su zahvalili za sva dobra svojim djedovima i bakama, što će moći učiniti i dolazeće prošćenske nedjelje na vanjskoj proslavi blagdana.

Na Anindolu su u ponedjeljak slavljene tri mise. Jutarnju je predvodio domaći župnik i dekan preč. Ivica Cik, sljedeće dekan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dr. Josip Šimunović, a središnje svečano upravitelj Župe sv. Nikole u Jastrebarskom vlč. Filip Marić u suslavlju s domaćim župnikom Ivicom Cikom i župnikom župa sv. Ivana Krstitelja u Lugu Samoborskom i Duha Svetoga u Noršić Selu Josipom Čuligom. 

Vlč. Marić u homiliji je povezao nekoliko evanđelja o odnosu Isusa i njegovih učenika, odnosno današnjih vjernika, tj. njegovih sljedbenika. „U tom kratkom ciklusu evanđelja vidimo kako čovjek traži Boga, što je neosporno i neupitno, ali se postavlja pitanje kakvog to Boga čovjek traži. Bog je isti, nepromjenjiv, ali mi uvijek tražimo nekog drugog, različitog Boga, ne onakvog kakav on jest, već ga želimo prilagoditi sebi, odnosno navući njegove želje na naše ili, još gore, naše želje pripisati Božjim željama. „Tvrdoglavi smo u svojim nakanama, ne želimo se mijenjati, prije ćemo Boga promijeniti nego sebe, a ako pogledamo svoje molitve one su uglavnom zemaljske, a ponajmanje nebeske”, ustvrdio je vlč. Marić.

Podsjetio je na riječi Svetoga pisma da ne živi čovjek samo o kruhu već i o svakoj riječi što izlazi iz Božjih usta. „Naša hrana je danas ovaj Kristov stol, stol njegova tijela i njegove riječi i na tu pašu smo danas došli, ne samo da bismo izvršili neki običaj, pobožnu tradiciju, popili gvirc i tome slično iako je i to lijepo, ali za vjernika premalo jer se od toga vjernička duša ne može nahraniti”, istaknuo je propovjednik, zaključivši da Gospodinu treba otvoriti svoje srce i dopustiti mu da nas nahrani.

Osvrnuo se i na život sv. Joakima i sv. Ane, pa uz ostalo ustvrdio da su oni živjeli težak život jer u poodmakloj dobi nisu imali djece, ali su prihvatili Božju volju, nisu se ljutili na Boga i živjeli su život na koji su od Boga bili pozvani. „Ako ne živimo ono na što smo pozvani u nama se rađaju nezadovoljstvo i patnja, pa su mnogi od nas, nažalost, već kad se probude nezadovoljni jer moraju na svoj svakodnevni posao, upozorio je propovjednik i objasnio da je tomu tako zato što stalno patimo za onim što nemamo, a ne znamo se radovati onime što imamo, kao da nismo svjesni dobara kakva imamo i koliko nam blagoslova i milosti svakoga dana Bog daje. Tragom riječi sv. Pavla pozvao vlč. Marić pozvao je okupljene da žive dostojno poziva na koji su pozvani, oca, majke, svećenika, kršćanina…  Pri kraju homilije vlč. Marić vjernike je pozvao da to njihovo hodočašće svetoj Ani bude susret s Bogom, „susret otvorenosti da se kroz nas i naše živote može prepoznati Bog”.

Središnja euharistija, kojoj je nazočio i zamjenik samoborske gradonačelnice Petar Burić u pratnji gradskih pročelnika Željka Radovanića i Jure Horvata, završilo je tradicionalnim zavjetnim obilaskom glavnog oltara u kapeli. Pjevanje je predvodio Župni zbor svete Anastazije pod vodstvom maestra Darka Novosela.

Prošćenski dan na Anindolu, s misama u 8, 9.30, 11 i 17 sati te zabavom od 12 do 17 sati na Tanc placu u organizaciji udruge Etno fletno priređuje se 1. kolovoza. Središnju euharistiju u 11 sati predvodit će kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog mons. Zlatko Koren.