Budi dio naše mreže
Izbornik

Slika Krista pod križem darovana crkvi u Okrugu Gornjem

Trogir (IKA )

Umjetnica Sandra Radić Parać slikala je ponavljanim potezima križića u tehnici koju je sama izumila i nazvala "crosshatch"

Trogir, (IKA) – Crkva Uzvišenja sv. Križa koja se gradi u ribarskom mjestu Okrug Gornji na otoku Čiovu, i prije svog dovršenja postala je bogatija za sliku Krista pod križem, dar mjesne umjetnice Sandre Radić Parać. Sliku dimenzija 1×1,6 metara načinjenu uljem na platnu, mlada je akademska slikarica prvi put sumještanima predstavila na izložbi otvorenoj u općinskoj vijećnici u Okrugu Gornjem. Krista na križu umjetnica je slikala ponavljanim potezima križića u tehnici koju je sama izumila i nazvala “crosshatch”. Radeći po četiri sata dnevno, Sandri Radić Parać trebala su puna četiri mjeseca da dovrši sliku koju je od početka namijenila novoj crkvi i koja je nastajala usporedo s izgradnjom crkve. “Sazdana je od križića, na njoj je križ i namijenjena je sv. Križu, iz čega je vidljivo kako je sve povezano u čvrstu neraskidivu cjelinu na čelu koje stoji križ, bilo Kristov, bilo naš vlastiti”, kazala je umjetnica. Uz darovanu sliku, na izložbi je predstavljen i ciklus marina nadahnut ljepotom morskih krajolika slikaričina Okruga i obližnjeg Trogira.
Posljednji radovi na uređenju crkve Uzvišenja sv. Križa još nisu okončani, a prva misa u toj crkvi slavit će se u rujnu ove godine na dan Uzvišenja sv. Križa.