Budi dio naše mreže
Izbornik

Slivno: Proslavljen blagdan Presvetog Trojstva i blagoslovljena kapela, kip i perivoj posvećeni sv. Ivanu Pavlu II.

Slivno (IKA)

U nedjelju 16. lipnja, svečano je proslavljen blagdan Presvetog Trojstva, zaštitnika župe Slivno. Središnje svečano misno slavlje s procesijom u 11 sati predvodio je fra Zoran Kutleša, zamjenik provincijala u suslavlju slivanjskog župnika fra Željka Tolića, župnika Krstatica don Mate Munitića, i nekolicine drugih svećenika.

Fra Zoran je u svojoj propovijedi pozvao na zajedništvo istaknuvši kako „nedostaje zajedništva u našem narodu, državi, mjestu, župi i Imotskoj krajini. Razne su podjele i to nas ne vodi ničemu.

Zajedništvo u ljubavi, zajedništvo u vjeri, to je ono što je kršćansko, a mi se nekako dijelimo i svi svima smetamo, počevši od zajednice u kući, u obitelji… Idemo biti bolji kršćani, vjernici.

Znamo se zaklinjati da smo Hrvati, ali, jesi li ti Hrvat i katolik, ako svoju vjeru ne pokazuješ u svom životu. Više ljubite i volite, poštujte jedni druge, zanimajte se jedni za druge, darujete sebe i svoje vrijeme drugom čovjeku, podjeli s čovjekom koju riječ.

Proslava Presvetog Trojstva je poruka zajedništva i to vidimo danas u Slivnu gdje je jedan lijepi broj raseljenih Slivanjaca došao u svoje Slivno proslaviti Presveto Trojstvo. Mjesta su nam opustjela, djeca se iselila, i dokle tako? Zar je naša sudbina Imotske krajine ponovno seliti? Bog nam je darovao predivni kraj. Zašto su naši branitelji ginuli ako ćemo i dalje iseljavati, 130 branitelja je poginulo, koliko ih je još nakon rata preminulo, koliko je siročadi ostalo? Zašto su toliki ginuli kad nas je sve manje? Vjerujmo i nadajmo se da će se to popraviti. Primjer nam je Slivno, ljudi su osjetili zov Presvetog Trojstva. Radite na svom zajedništvu, u svojoj obitelji, molimo danas da to rajsko ozračje, zaiskri u našim obiteljima, kako bi rado dolazili i rado se družili sa svojom obitelji. Kako će biti u našim obiteljima zavisi o nama. Stoga radimo na zajedništvu naših župa, naše mjesne crkve, naše države, neka Presveto Trojstvo bude središte našeg srca i obitelji“, poručio je fra Zoran Kutleša.

Na kraju misnog slavlja župnik fra Željko Tolić zahvalio se propovjedniku i ostaloj braći svećenicima te svim hodočasnicima iz Imotske krajine, Bosne i Hercegovine, svim Slivanjcima pristiglima sa svih krajeva svijeta te načelnicima općine Podbablje, Runović, Zagvozd, gradonačelniku Imotskoga i splitsko dalmatinskom županu Blaženku Bobanu, ministru Goranu Mariću, dožupanima Anti Šošiću i Anđelku Kataviću i mnogim drugim predstavnicima državnih vlasti koji su nazočili na svetoj misi.

U subotu, 15. lipnja, blagoslovom kapele Ivana Pavla II, završena je trodnevna priprava posvećena Presvetom Trojstvu, zaštitniku župe Slivno. Trodnevnica je započela na blagdan sv. Ante, u četvrtak, 13. lipnja, a misu i blagoslov djece predvodio je fra Željko Tolić, župnik Slivna i profesor na KBF-u u Splitu.

Drugoga dana trodnevnice, u petak, 14. lipnja, misu je predvodio fra Nediljko Čarapić, župnik Podbablja, u subotu trećega dana misu je predvodio imotski župnik i gvardijan fra Kristijan Stipanović. Nakon mise, u procesiji iz crkve, koju je predvodio fra Kristijan, krenulo se prema novoizgrađenoj kapelici i perivoju sv. Ivana Pavla II., pokraj župne kuće, gdje je slijedio blagoslov kipa i kapele sagrađene njemu čast. Kapelu je blagoslovio fra Kristijan.