Budi dio naše mreže
Izbornik

Smotra pučkog crkvenog pjevanja u Buku

Buk (IKA)

U župnoj crkvi svetog Jurja mučenika u Buku, župi Pleterničkog dekanata Požeške biskupije, 5. kolovoza održana je tradicionalna smotra pučkog crkvenog pjevanja u čast Gospi Snježnoj.

Vjernici su se za taj dan pripravljali trodnevnicom, a na završetku, 5. kolovoza, uz blagdan Gospe Snježne te uz Dan pobjede, Dan domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja misu je slavio Dražen Akmačić, arhiđakon Katedralnog arhiđakonata Požeške biskupije. U koncelebraciji su bili dekan Novokapelačkog dekanata Goran Mitrović, zatim Josip Klarić, dosadašnji župnik u Požeškim Sesvetama i novi sesvetski župnik, Željko Volarić te župnik u Buku, Slavko Starčević. U propovijedi vlč. Akmačić pozvao je vjernike na mir, na življenje i pronošenje mira koji daje Isus Krist. Misa je završila pjevanjem himne Lijepa naša.

Euharistiji je prethodila procesija u kojoj je u crkvu unesen kip Gospe Snježne, a potom su se zaredale marijanske pjesme koje su pjevali domaćini – KUD „Svilenka“ iz Buka, zatim „Vesele Šokice“ iz Slavonskog Broda, MPS „Grabarčani“ iz Grabarja, HKD „Podgorčani“ Iz Podgorača, MPS „Rakijaši“ iz Podcrkavlja i KUD Zavičajno društvo „Rama“ iz Pleternice. Smotru je otvorio i sve pozdravio Domagoj Katić, zamjenik pleterničke gradonačelnice.

Ovu vrijednu tradicionalnu, 8. po redu manifestaciju organiziralo je Kulturno-umjetničko društvo „Svilenka“ iz Buka, uz potporu Ministarstva kulture i medija RH, Požeško-slavonske županije i grada Pleternice.