Budi dio naše mreže
Izbornik

Smotra zborova Pićanskoga i Buzetskoga dekanata

Graćišće (IKA )

U Gračišću je u nedjelju 4. studenoga održana prva ovogodišnja dekanatska smotra zborova u Porečkoj i Pulskoj biskupiji. Time je započeo jubilarni 25. ciklus tih smotri na kojima se već četvrt stoljeća, u studenome, mjesecu sv. Cecilije, zaštitnice glazbenika, okupljaju crkveni pjevači iz svih dijelova Porečke i Pulske biskupije.

Program je vodio koordinator smotri, dugogodišnji pročelnik Vijeća za liturgiju i crkvenu glazbu preč. Rudi Koraca. Premda biskupija ima devet dekanata, uobičajeno se održava šest susreta, jer manji dekanati imaju zajedničke susrete.

Na prvom susretu održanom u crkvi Sv. Vida nastupilo je osam zborova iz Pićanskoga i Buzetskoga dekanata. Susret je počeo uvodnim pozdravom preč. Korace koji se prisjetio vremena kada je prije 23 godine preuzeo organizaciju smotri zborova, nakon što je prve dvije godine to vodio pok. mons. Ivan Bartolić.

Uslijedilo je klanjanje pred Presvetim koje je predvodio domaći župnik Maksimilijan Ferlin. Glazbeni dio započeo je Himnom sv. Ceciliji, a od zborova prvi su nastupili mali pjevači Dječjeg zbora iz Lindara koji su se predstavili pjesmama „Predivan Bog“ i „Samo reci riječ“. Petnaest pjevača Zbora sv. Bartola iz Roča, pod ravnanjem preč. Marija Žmaka, otpjevalo je pjesme „Samo Bog je ljubav moja“ i Slavna „Majko“. Župni zbor iz Gologorice, uz zborovođu Noela Krošnjaka, predstavio se pjesmama „Milosrdni Isuse” i „O Najsvetija“. Domaćini, pjevači župnog zbora župe sv. Vida iz Gračišća, pod dirigentskom palicom Spomenke Maurović izveli su „Hostijo bijela“ i „O Marijo zvijezdo mora“. Župni zbor Uznesenja Blažene Djevice Marije iz mjesta Vrh, pod ravnanjem Leane Paladin, na smotru je došao s pjesmama „Majko ljubežljiva“ i „Syahamba“. Župni zbor iz Lindara, uz pratnju Mateje Mijandrušić, otpjevao je „Himnu Lindaru“, posljednju skladanu njihova dugogodišnjeg župnika, mons. Ivana Bartolića, te „Uđite s hvalama“. Zbor župe Naviještenja Marijina iz Pićna, uz orguljsku pratnju Antuna Aničića te pod dirigentskom palicom Brune Lukeža, predstavio se pjesmama „Krist uskrsnu“ i „O duša naših hrano“.

Preč. Koraca istaknuo je u izjavi za medije da su dekanatske smotre zborova, koje su doživjele svoje jubilarno 25. izdanje, jedan od najvećih biskupijskih projekata posljednjih desetljeća, a ta su okupljanja potaknula razvoj crkvenog pjevanja što je naravno dovelo do porasta kvalitete glazbe u svim župama biskupije.

Drugi dekanatski susret zborova održat će se u subotu 10. studenoga u 18 sati u župnoj crkvi Sv. Peregrina u Umagu. Ondje će nastupiti zborovi Umaško-oprtaljskog dekanata. Treći dekanatski susret zborova, za pjevače Pulskoga dekanata održat će se u subotu 17. studenoga u 17 sati u pulskom Samostanu sv. Franje Asiškog. Pazinska crkva Sv. Nikole biskupa bit će mjesto susreta zborova Pazinskoga dekanata u nedjelju 18. studenoga u 17 sati. Pjevači Porečkoga i Rovinjsko-kanfanarskoga dekanata nastupit će u subotu 24. studenoga u 17 sati u župnoj crkvi Sv. Martina biskupa u Vrsaru. Posljednja ovogodišnja dekanatska smotra, za zborove Labinskoga i Vodnjanskoga dekanata, održat će se u nedjelju 25. studenoga u 17 sati u župnoj crkvi Gospe Fatimske u Donjem Labinu.

Ključne riječi:
Gračišće smotra zborova