Budi dio naše mreže
Izbornik

“Socijalna budućnost Hrvatske: kršćani, nacija, politika, Europa”

1912

Zbirka izlaganja s najbolje posjećenih tribina na temu “Socijalna budućnost Hrvatske” koje je u korizmi organizirao Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve HBK

Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve HBK ove je godine, u korizmi organizirao socijalne tribine na temu “Socijalna budućnost Hrvatske”. Izlaganja s dosad najbolje posjećenih tribina mogu se pronaći u istoimenoj knjizi, koju je Centar objavio u suradnji s Glasom Koncila. Ovogodišnjim socijalnim tribinama ujedno je proslavljena peta obljetnica njihova održavanja u Zagrebu.
Dr. Siniša Zrinščak na ovogodišnjim je tribinama održao predavanje na temu: “Socijalna budućnost Hrvatske: o budućnosti iz perspektive socijalnih nesigurnosti”, a pročelnik Centra dr. Stjepan Baloban govorio je o socijalnoj budućnosti Hrvatske s posebnim osvrtom na rad, supsidijarnost i solidarnost. “Hrvatski katolički seniorat i Narodno jedinstvo Srba, Hrvata i Slovenaca (1912-1918)” naslov je izlaganja dr. Zlatka Matijevića, dok je akademik Franjo Šanjek govorio o odnosu kršćana prema naciji, o Crkvi i nacionalnom identitetu od 1941. do 2001. godine. Dr. Špiro Marasović održao je predavanje o kršćanskom identitetu i političkom angažmanu, a dr. Anđelko Milardović pokušao je dati odgovor na pitanje može li se kršćanin baviti politikom. Riječki nadbiskup dr. Ivan Devčić govorio je o Hrvatskoj na putu u europske integracije, a dr. Josip Jurčević izlagao je na temu “Nacionalni identitet i europske integracije”. Uz navedena predavanja knjiga donosi i govor zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića u prigodama otvaranja socijalnih tribina te popis korisnih knjiga i članaka o socijalnom nauku Crkve. (ika-kj)