Budi dio naše mreže
Izbornik

Split: Predstavljena knjiga „Brak, obitelj, građanska prava i sloboda“ Ivice Đakovića

Split (IKA/TU)

Knjiga „Brak, obitelj, građanska prava i sloboda“ autora mr. sc. Ivice Đakovića predstavljena je javnosti u utorak 17. listopada 2023., u prostorijama Dominikanskog samostana u organizaciji Hrvatske udruge „Benedikt“.

Knjigu su predstavile mr. sc. Silvana Dragun i prof. Matija Grgat, čiji je izlagački rad pročitan jer nije mogla nazočiti predstavljanju.

Knjiga „Brak, obitelj, građanska prava i sloboda“ svojim naslovom sugerira kompleksnu i široku perspektivu iz koje autor sagledava društvena pitanja s fokusom na odgoj djece i njihovu budućnost te budućnost naroda i čovječanstva, a polazeći od trenutne civilizacijske i hrvatske stvarnosti. Autor kreće od analize egzaktnih statističkih pokazatelja o zapuštenosti pronatalitetne politike i nestajanju hrvatskog bića zbog niza čimbenika, o propadanju obitelji i pojedinaca, o kriminalu i nezdravim stilovima življenja mladeži. Sagledava uzroke tih pojava u okviru šire društveno-političke, ideološke, stručne i svjetonazorske slike unutar Hrvatske i globalno te predlaže rješenja.

Autor raskrinkava duh vremena pozivajući se na odgovornost pred istinom te poziva sve koji knjigu čitaju da učine isto. Dugogodišnja istraživanja i bavljenja teorijom i praksom odgoja omogućila su mu, uz analitičku sposobnost i poznavanje povijesti, sociologije, filozofije, teologije, prava te političkih utjecaja, dubinu do koje dopire, oštrinu i preciznost kojom secira goruće probleme i iznalazi rješenja, zabrinut zbog očite destrukcije koja iz društva nevjerojatnom lakoćom, redovito uz pomoć samih institucija, ulazi u odgojno-obrazovni sustav i razara ga, istaknuto je na predstavljanju.

Mr. sc. Đaković zapaža društvenu dekadenciju i opće srozavanje duha i morala kroz političko, pseudoznanstveno i pravno redefiniranje pojmova braka, obitelji, odgoja, kroz narušavanje ljudskih prava i sloboda nametanjem zakona, normi i pravila s vrha, kojima se zapravo opovrgavaju, izvrću i poništavaju najznačajnije pravne stečevine čovječanstva. Dotiče se pomodarstva i općeg promoviranja raznih štetnih LGBTQ seksualnih orijentacija koje se predstavljaju kao izrazito važne društvene teme, dok se ljudima oduzimaju njihova istinska, prirodna i svim prirodnim i ljudskim zakonima zajamčena prava.

Autor u V. cjelini među ostalim obrađuje teme kao što su kršenje ljudskih i građanskih prava u medijima, apel hrvatskih intelektualaca za slobodu povijesnog istraživanja, Marakeška konvencija, Vjeronauk u odgojno-obrazovnom sustavu, bl. Alojzije Stepinac i Srpska pravoslavna Crkva itd.

Autor u knjizi pokazuje da je istinska sloboda povezana s odgovornošću, sloboda u kojoj čovjek zna izabrati dobro, odnosno put samosvladavanja, samodiscipline i usavršavanja u čovječnosti, a ne prepuštanju nagonima, raskalašenosti i anarhiji. Najveće je dobro Bog, koji je sama ljubav, i smisao njegova stvaranja i ljudska sloboda očituju se u zakonu ljubavi. Boga se ne može izbaciti iz svijesti bez posljedica po čovjeka, društvo i čovječanstvo i njihovu slobodu. Autor ukazuje na zanemarivanje univerzalnih ljudskih vrijednosti i ideala u društvu, zatiranje općeg dobra, promicanje hedonističkog stava, egoizma, individualizma. Poziva odgovorne pojedince, državne dužnosnike i institucije da postanu svjesni toga te da učine sve što su dužni činiti kako bi zaštitili društvo od daljnjeg propadanja.

Ivica Đaković rođen je u Gorišu nedaleko od slapova Krke. Završio je Franjevačku klasičnu gimnaziju u Sinju, a zatim opću gimnaziju u Zagrebu. Studirao je filozofiju, teologiju i pedagogiju te diplomirao i magistrirao na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Cijeli radni vijek posvetio je odgoju i naobrazbi djece i mladeži u hrvatskom osnovnom i srednjem školstvu. Radio je kao pedagog i nastavnik, a u dvije škole bio je ravnatelj. Osnivač je te prvi i dugogodišnji predsjednik Hrvatskog odgojno-obrazovnog sindikata ­ HOOS Partner. Aktualni je predsjednik Hrvatskoga katoličkog društva prosvjetnih djelatnika (HKDPD). Član je Znanstvenog vijeća za školstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Dragovoljac je Domovinskog rata, a živi i radi u Zagrebu.