Budi dio naše mreže
Izbornik

Split: Predstavljene knjige Biblioteke Stella Maris

Split (IKA)

Predstavljanje slikovnice „Dječačić i anđelčić“ i drugih izdanja Biblioteke Stella Maris održano je u ponedjeljak, 6. veljače u „Prokulturi − Kući jezika i kulture Peristil“ u Splitu.

O knjigama su govorili prof. dr. fra Ante Vučković, prof. dr. Katja Bakija te urednica Brigita Konsuo Peček.

Slikovnicu „Dječačić i anđelčić“ autorice Brigite Konsuo Peček ilustrirala je Ivana Jovanović Trostmann. U priči su dječačić i anđelčić zajedno na putovanju od nebeskih prostranstava do mame i tate pa natrag te preko zlatnih ljestava do svojih nebeskih prijatelja. Slikovnica je to za djecu, ali i za odrasle koji žele ići na putovanje sa svojim anđelom čuvarom. O slikovnici je govorila prof. dr. Katja Bakija, povjesničarka književnosti i književna. Upoznajući okupljene sa simbolikom anđela te s njihovom prisutnosti u umjetnosti kazala je kako ova zanimljiva priča govori o pronalaženju života, spoznaji, radosti i ljubavi, a sve je savršeno nadopunjeno raskošnim koloritom koje čini iznimno vizualno bogatstvo izdanja.

Glavna urednica Brigita Konsuo Peček predstavila je zatim izdanja Biblioteke Stella Maris, a poseban naglasak stavljen je na knjigu i studijski vodič „Ispunjenje svake želje; vodič za putovanje Bogu temeljen na mudrosti svetaca“ autora Ralpha Martina. Knjiga je to koja donosi temeljit prikaz cijeloga duhovnog života, a o njoj je izlagao prof. dr. fra Ante Vučković, profesor na Katoličkome bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Istaknuo je kako je knjiga protkana naukom sedmero crkvenih naučitelja sv. Augustinom, sv. Bernardom iz Clairvauxa, sv. Katarinom Sienskom, sv. Terezijom Avilskom, sv. Ivanom od Križa, sv. Franjom Saleškim i sv. Malom Terezijom od Djeteta Isusa te kako njen sadržaj može pomoći spoznati Boga i uzljubiti ga, a da bi to mogli postići potrebno je raditi na sebi individualno, ali i u zajednici. Preporučio je knjigu svima koji se žele uputiti duhovnim putem.

Večer je obogatio mladi dubrovački nagrađivani glazbenik Ivano Urljević. Predstavljanje je upriličeno u prigodi zatvaranja izložbe „Putevima mira“ Ivane Jovanović Trostmann i programa „Dubrovnik na Peristilu“.