Budi dio naše mreže
Izbornik

Split: Započele druge „Glazbene večeri na Visokoj“

Split (IKA)

U župi Presvetog Srca Isusova na Visokoj u Splitu u ponedjeljak 19. listopada, koncertom orguljske glazbe, u izvedbi maestra doc. Dalibora Miklavčiča iz Slovenije, započela je druga smotra sakralne glazbe pod nazivom „Glazbene večeri na Visokoj“, a koja se priređuje u sklopu trodnevne župne priprave za blagdan suzaštitnika Župe, sv. Ivana Pavla II., od 19. do 22. listopada.

Smotra “Glazbene večeri na Visokoj”, pokrenuta je prošle godine, u povodu pete obljetnice kolaudacije orgulja u župnoj crkvi Presvetog Srca Isusova na Visokoj. Umjetnički ravnatelj  +„Glazbenih večeri“ i njihov pokretač je prof. Andro Čalo, koji je i za ovo drugo izdanje smotre okupio vrsne domaće i strane umjetnike, koji su se do sada uspješno predstavili javnosti kao uvjerljivi interpreti duhovne glazbene baštine.

Koncert je započeo izvedbom „Preludija u Es-duru, BWV 552a“, slijedile su skladbe Paula Hofhaimera „Salve Regina“, improvizacije Allemande dvoglasna invencija, Johanna Sebastiana Bacha „Koncert u G-duru, BWV 592, Allegro“, improvizacije Andante u klasičnom stilu, Korakterstück u romantičnom stilu, Toccata na Lukačićevu temu (Cantabo Domino), Lamento usamljenosti i ples radosti i Jehan Alian „Litanies“.

Dalibor Miklavčič rodio se u Ljubljani u Sloveniji. Orgulje i kompoziciju studirao je na bečkom glazbenom Sveučilištu, nakon čega je specijalizirao iz područja rane glazbe u Milanu. Osvaja nagrade na raznim orguljskim natjecanjima (EMCY 1989. i 1992.) i nastupa diljem Europe i po Aziji. Njegov orguljski CD-i su visoko ocjenjenu npr. „Orgel Internationale“, Njemačka. Područje njegova zanimanja su i dva neuobičajena, ali zanimljiva instrumenta: pedalni čembelo i pedalni glasovir. Miklavčić je uspješan i traženi pedagog, bio je profesor orgulja i orguljske improvizacije u Grazu, od 2006. do 2009., od 2007. predaje na Akademiji za glasbo u Ljubljani te od 2000. godine u Zavodu sv. Stanislava u Ljubljani i na državnom Konzervatoriju također u Ljubljani. Česti je gost predavača na vodećim europskim glazbenim akademijama (London – Royal College, Lubeck – Musikhochschule i brojni drugi…) Bio je predsjednik Slovenskog Orguljaškog Društva 2000.-2005., od 1995. osmislio je oko 25 novih orgulja slovenskih graditelja, među kojima su kopije Z. Hildebrandt-a 2007. i Cavaillé-Coll-a 2008. godine postigle međunarodni ugled, i popularizirao orgulje i orguljsku glazbu u Sloveniji s više od stotinu prijenosa na Radio Sloveniji.