Budi dio naše mreže
Izbornik

Spomen na mučeničku smrt s. Žarke Julijane Ivasić

Gospić (IKA)

U Gospiću je u četvrtak 16. svibnja obilježena mučenička smrt s. Žarke Julijane Ivasić koja je na isti datum 1946. g. strijeljana na gospićkom groblju uz kapelu Sv. Marije Magdalene, gdje je i pokopana.

Nakon molitve na groblju okupljeni su u procesiji, moleći krunicu pošli u gospićku katedralu gdje je svečano misno slavlje predvodio umirovljeni gospićko-senjski biskup Mile Bogović. Koncelebrirali su domaći župnik preč. Mario Vazgeč, kancelar biskupije i biskupov tajnik preč. Mišel Grgurić, postulator u postupku proglašenja dr. Zvonimir Kurečić, ekonom biskupije preč. Nikola Turkalj, vlč. Antun Luketić, don Anđelko Kaćunko, vlč. Jure Ladišić, preč. Josip Šimatović te redovnici okupljeni na Vijećanju redovničkih odgojitelja koje se održava od 16. do 18. svibnja u Pastoralnom centru župe sv. Josipa u Ličkom Osiku, asistirali su bogoslovi Bruno Lovaković i Domagoj Tujmer.

Na slavlje su pristigle milosrdnice iz  Zagreba, Rijeke, Splita i drugih mjesta sa svojim provincijalnim poglavaricama i neke članice Udruga sv. Vinka Paulskog. Uz domaće župljane, na obilježavanju su bile redovnice odgojiteljice pristigle na spomenuto Vijećanje u Lički Osik na temu „Posvećena osoba pred izazovom duhovne pratnje /duhovnoga vodstva“. Ovaj seminar organiziralo je Povjerenstvo za početnu formaciju redovnika i redovnica pri Hrvatskoj redovničkoj konferenciji u Zagrebu.

Biskup je u propovijedi govorio o mučeništvu. Nedavno je u Katoličkom tjedniku objavljen članak kako su stradali koptski kršćani. Ovaj događaj izgleda kao iz vremena prvih kršćana, kada se posebno širila pobožnost vezana uz krštenje i mučeništvo. Mučeništvo je najjasnije svjedočanstvo krsnih obećanja. Kada je jedan nekršćanin gledao mučenje kršćana i način kako podnose patnju, priključio im se i izjavio da je njihov Bog i njegov Bog. I on je tada završio kao mučenik. Širom zajednice raznosi se glas o istinskim velikanima, njihove slike stavljaju u se u kuće. Njihov spomen živi u zajednici, rekao je biskup.

Crkva u Hrvata postala je osjetljivija za mučeničke vrednote. U zadnje vrijeme govori se posebno o odnosima prema žrtvama u II. svjetskom ratu. Pritom se najviše govori o žrtvama križnog puta i o mučeništvu bl. Alojzija Stepinca. Svijet nameće neke svoje veličine, a za kršćane je najveća vrijednost žrtvovati se za braću. Zbunjuje nas da iz crkvenih krugova dolaze poruke koje ispred mučeništva stavljaju neke značajnije formacije, kao antifašizam, diplomaciju, europske vrijednosti, gospodarski napredak ili nešto slično. Nije to ništa loše, ali se to ne smije pretpostaviti pravim kršćanskim vrednotama, a na vrhu je ona koju je Krist posvjedočio: mučeništvo, istaknuo je mons. Bogović.

Sagradili smo Crkvu hrvatskih mučenika na Udbini da nas stalno podsjeća na mučenička svjedočanstva u našem narodu. To je odgojna vrednota koju treba prenositi i svjedočiti svuda. Posebno je pozvana tu vrednotu svjedočiti Crkva i redovničke zajednice, pojasnio je.

U redovničkim zajednicama bilo je vrijeme kada su se više otvarale svijetu, a onda kada su se više okretale izvorima. Vrijeme je da se okrenemo svojim izvorima da nas svijet ne povuče za sobom, da se ne razvodni ono čime ćemo svijetu ‘biti sol i svjetlost’. Ako su prvi kršćani gajili posebnu važnost prema krštenju i mučeništvu, svakako je redovništvo prvo pozvano da te vrijednosti razvija u sebi i daruje svijetu. To je put spasenja, rekao je mons. Bogović.

Mučenici se najviše približe Kristu mučeniku te i oni, poput Krista tijelo svoje predaju i krv svoju prolijevaju za spasenje sviju. Papa Ivan Pavao II. pozvao je sve narode da takve popišu, proučavaju i slijede. U prvoj Crkvi naviještanje mučeništva Kristova i kršćaninova bio je bitni dio svake kateheze. To treba biti i u našim zajednicama, napose redovničkim, poručio je biskup.

Spomenuli smo primjer koptskih mučenika naših dana. Sestre milosrdnice okrenule su se svojim mučenicima, najprije sestri Žarki, a onda i drugima koje su slično završile kao ona. Autorica životopisa s. Žarke ističe kako se savjesno obavljajući svoju službu može i danas postati mučenik, rekao je mons. Bogović.

Gospićanima je rekao: „Sudovi poput ovoga s. Žarke bili su ovdje brojni, nedaleko mjesta njezina mučeništva. Prepoznatljiva je logika zloće u svima njima. O njima je bila nametnuta šutnja, a i danas se istina o njima teško probija. Crkva treba o njima govoriti što glasnije. Poštivanje prema nevino stradalima obvezuje nas da budemo svjedoci istine. Molimo se s. Žarki, mučenici iz Gospića, da nas preporuči Gospodinu za snagu svjedočenja istine“.

Redovnicama je poručio: „ Drage susestre s. Žarke, budite ponosne na patnju koju je pretrpjela s. Žarka i druge vaše sestre jer je i po toj patnji istina o vašem djelu milosrđa došla još više do izražaja. Svjedočila je vašu karizmu u zgodno i nezgodno vrijeme. Zaslužuje da je ne samo poštujete nego da se molite sa svima nama da je njezina žrtva dovede do časti oltara“.

Na kraju mise postulator dr. Kurečić predstavio je ukratko, uz s. Žarku Ivasić još šest sestara za koje je prošle godine otvoren biskupijski postupak beatifikacije ili proglašenja mučeništva službenica Božjih: s. Kornelije Armine Horvat, s. Lipharde Josipe Horvat, s. Geralde Ane Jakob, s. Konstantine Roze Mesar, s. Trofime Mande Miloslavi i s. Blande Katarine Stipetić.

Pjevanje je predvodio sestarski zbor uz glazbenu pratnju i pod vodstvom s. Elizabete Perišić.