Budi dio naše mreže
Izbornik

Spomen-slavlje o 17. obljetnici ukopa maceljskih žrtava

Macelj (IKA)

U subotu 22. listopada Udruga Macelj 1945. od 2005. godine s tugom i žalovanjem sjeća se najvećeg skupnog pokopa - 1163 ekshumirane žrtve iz maceljskih šuma.

Pokop je tada vodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u prisustvu varaždinskog biskupa Marka Culeja. Od tada pa do danas taj se dan komemorira na Maclju. Misno slavlje u crkvi Muke Isusove za sve pobijene žrtve u Maceljskoj gori i tijekom hrvatskoga Križnog puta u poraću 1945. godine predvodio je župnik Župe sv. Martina iz Varaždinskih Toplica i dekan Varaždinsko-topličkoga dekanata preč. Stjepan Mostečak, koji je posjetio Macelj sa svojim župljanima, u dogovoru s Ivanom Jaklinom, glasnogovornikom Udruge Macelj 1945. Na misnom slavlju okupili su se i drugi članovi Udruge kao domaćini.

U propovijedi preč. Mostečak spomenuo se bl. Alojzija Stepinca i njegove muke, kardinala Franje Kuharića i njegove prve mise na Maclju, spomenuo se i posljednjih pokopanih u grobnicu 2021. godine, njih 84, što ukupno čini 1247 dostojanstveno pokopanih žrtava na Maclju. Propovjednik je naglasio važnost molitve, molitve za žrtve, molitve za mir, jer vjerujemo u pobjedu mira, ljubavi i slobode. Podsjetio je i na spomendan sv. Ivana Pavla II. koji je neizmjerno volio nas Hrvate. Zaključio je da je potrebno moliti i za neprijatelje i za one koji su zlo činili, je tako je i Isus molio na križu: „Oče, oprosti im, jer ne znaju što čine.“

Na misi su hodočasnici iz Varaždinskih Toplica čitali čitanja, a članovi Udruge Macelj 1945., čitali su molitvu vjernika u kojoj su pročitana sva imena žrtava koja su poznata. Poslije mise hodočasnici su razgledali spomen-sobu te su se predvođeni župnikom svi zajedno s članovima Udruge Macelj 1945. pomolili i na grobnici zapalili svijeće.

Potom su svi zajedno otišli na mjesto zločina, posjetili su Lepu Bukvu u pratnji članova Udruge Macelj 1945. te pohodili jamu IV.D u kojoj su pronađeni zemni ostaci svećenstva iz svih krajeva gdje žive Hrvati, ukupno 21 svećenik i bogoslov. Na tom zlokobnom mjestu publicist Damir Borovčak održao je kraće povijesno tumačenje što se na Lepoj Bukvi zbivalo u noći 4./5. lipnja 1945. Istaknuo je da je kardinal Kuharić na tom mjestu 9. lipnja 1991. održao prvu misu za sve komunističke žrtve maceljskih šuma dok još ni jedna jama nije bila otvorena, što se dogodilo tek godinu dana kasnije. Potom su se pod križem zapalile svijeće. Primijećeno je da se znatno promijenio izgled Lepe Bukve od kada je Zaklada predziđe kršćanstva započela skrbiti o tom lokalitetu i ove godine započela radove održavanja tog spomen područja. Rečeno je da se čeka zajednički dogovor provincija i biskupija, iz kojih potječe ubijeno svećenstvo, kako bi se područje Lepe Bukve primjereno osmislilo, uredilo i postalo dostojno mjesto skrušene molitve i kontemplacije.