Budi dio naše mreže
Izbornik

Spomendan bl. Marije Propetoga proslavljen u Zagrebu

Zagreb (IKA)

Svečanim euharistijskim slavljem u zagrebačkoj crkvi Svetog Petra 9. srpnja proslavljen je spomendan hrvatske blaženice Marije Propetoga, utemeljiteljice Družbe Kćeri Milosrđa.

2020. godina je za sestre Družbe Kćeri Milosrđa posebno značajna jer proslavljaju 100. godišnjicu utemeljenja družbe. Sva slavlja sestara Kćeri Milosrđa, pa tako i ovo, obilježena su ovom važnom obljetnicom. Zbog situacije s epidemijom, planirana slavlja su reducirana i prilagođena novonastaloj situaciji.

Na okolnosti epidemije u propovijedi se osvrnuo i fra Zdravko Lazić, gvardijan samostana sv. Franje na Kaptolu koji je predslavio svečanu misu. Poručio je kako nam ova posebno teška vremena prirodnih nepogoda i epidemije mogu biti jak poticaj da osjetimo Božju blizinu po uzoru na bl. Mariju Propetoga.

Na misi su sudjelovala, uz brojne vjernike, i djeca iz Dječjeg vrtića „Marija Petković“ iz Zagreba sa svojim odgojiteljicama. U čast blaženice otpjevala su nekoliko pjesama posvećenih njoj, a najglasnije su izvela pjesmu „Biseru iz malog Blata“.

Upravo je i njima i njihovim roditeljima fra Zdravko poslao poruku da Boga trebamo gledati kako što malo dijete gleda svoga oca.

Naglasio je da je Marija Propetog Isusa Petković s djetinjom ljubavi njegovala odnos s Bogom, a tu je ljubav pokazala i kada je slijedila svoj poziv s velikim pouzdanjem u Božju volju.

Ne treba zaboraviti da je naša blaženica imala samo devet godina kada je osjetila želju da služi Gospodinu. „Od najranije dobi u srcu sam snažno osjećala Boga. Znala sam da postoji i da sve što postoji dar je njegove ljubavi. On mi je dao samilosno srce kakvo je imao moj otac i željela sam pomoći svima koji su bili u nevolji, a osobito siromašnima“, opisala je sama blaženica poziv koji je osjećala već u djetinjstvu.

Blagdanu je prethodila trodnevnica koju je predvodio fra Zdravko Lazić. Tijekom tri dana fra Zdravko vodio je štovatelje blaženice kroz njenu duhovnost. Istaknuo je njenu molitvu i odnos s Bogom koji je bio vrlo prisan i pun povjerenja, te živi osjećaj za sakramentalnu pripadnost Crkvi. Upravo po svom povjerenju u Boga Oca i svijesti o pripadnosti Crkvi, blaženica nam je i danas uzor za nasljedovanje. Također je istaknuo i njeno radosno služenje evanđeoskoj riječi, ali i osjećaj za pokoru i žrtvu kojom se potpuno predavala Gospodinu. Žrtva danas nije popularna krepost, ali je nezaobilazna u zdravoj duhovnosti jer daje težinu našoj pobožnosti. Bl. Mariju Petković u tome možemo slijediti.