Budi dio naše mreže
Izbornik

Spomendan preminuća sl. Božje Klare Žižić

Šibenik (IKA)

Spomendan preminuća utemeljiteljice Družbe sestara franjevki od Bezgrešne službenice Božje majke Klare Žižić obilježen je na spomendan sv. Mateja, 21. rujna, u samostanu sv. Lovre u Šibeniku, mjestu gdje je pokopana.

Misno slavlje uz koncelebraciju više svećenika predvodio je generalni vikar Šibenske biskupije mons. Marinko Mlakić.

U homiliji je istaknuo kako se majka Klara Žižić čitav život posvetila brizi za najslabije i najugroženije. „Budila je u njima ono iskonsko ljudsko dostojanstvo po kojem je svatko od nas jednako čovjek, jednako sam sebi i drugima dar od Boga. I kako je Matej prepoznao Isusov pogled, tako su mnogi prepoznali taj drugačiji pogled kojim ih je gledala Mara Žižić, kasnije majka Klara. Prepoznali su ga neuki vjernici u Promini, prepoznali su ga svi oni kojima je u potrebi pomagala. Prepoznali su ga Šibenčani kada su je pozvali da iz Promine dođe u njihov grad te se posveti brizi za siromahe, bolesne i napuštene. Prepoznale su ga druge djevojke i žene koje su joj se pridružile“, kazao je mons. Mlakić.

Kad u Crkvi slavimo uzore slavimo ih prije svega radi njihova svetačkog uzora koji u njima možemo otkriti. „Majka Klara, bez obzira što je živjela već prilično davno i u prilično drugačijim prilikama, itekako nam može i treba biti uzor. Jer pogled ljubavi, koji nam je svima potreban, uvijek nadilazi mjesto i vrijeme te se duboko utiskuje u dušu svakoga koji ga je doživio. I mijenja mu život“.

Sveti Matej nam je ostavio evanđelje, istaknuo je mons. Mlakić. Kazao je kako se evanđelje prije svega piše životom. „Možemo kazati da je svaki kršćanin pozvan svojim životom ispisati evanđelje. Ispisati svjedočanstvo Božje ljubavi u kojoj prepoznajemo pravo sebe i svoj život te ga onda možemo pravo i živjeti. Majka Klara je također ispisala svoje evanđelje. Potaknuti njezinim primjerom i primjerom sv. Mateja ispišimo i mi svoje evanđelje po kojem će svi oni koje susrećemo upoznati Božju ljubav i u njoj svoje istinsko čovještvo. To je poziv koji nam je svima upućen već u svetom krštenju, jednako svećenicima, redovnicima i redovnicama, kao i svakom drugom vjerniku. I molimo majku Klaru da nam svojim nebeskim zagovorom u tome pomogne, poručio je u homiliji mons. Mlakić.

Na samom kraju misnog slavlja okupljenima se obratila vrhovna poglavarica Družbe sestara franjevki od Bezgrešne s. Terezija Zemljić. Vjernicima je preporučila molitvu majci Klari Žižić. Ukazala je na brojne milosti isprošene zagovorom majke Klare. Misno slavlje završilo je molitvom na grobu službenice Božje.