Budi dio naše mreže
Izbornik

Srebrna misa preč. Ivana Frkonje

Zaprešić (IKA)

U crkvi Sv. Ane u rodnoj župi u Svetoj Jani preč. Ivan Frkonja prikazao je na šestu vazmenu nedjelju 26. svibnja svoju srebrnu misu uz koncelebraciju dvadesetak svećenika, te u nazočnosti domaćih vjernika i gostiju iz Zaprešića. Zaprešićki dekan i upravitelj župe sv. Petra apostola u Zaprešiću proslavio je 25. obljetnicu svećeništva uz geslo: „Gospodin je pastir moj!“

Misa je započela svečanom procesijom, u kojoj su uz slavljenika bili svećenici Jastrebarskog dekanata, rektor Međubiskupijskog sjemeništa Matija Pavlaković, dr. Ilija Čabraja, dr. Stjepan Baloban, kancelar Sisačke biskupije mr. Janko Lulić, vlč. Davor Štuljan, vlč. Mario Bičak, vlč. Vjekoslav Meštrić, vlč. Marinko Golek, vlč. Marko Čolak, vlč. Mario Dukić, vlč. Gojislav Kovačić, vlč. Stjepan Reparinac, svećenici iz rodne župe vlč. Ivica Reparinac, vlč. Danijel Hačko i ovogodišnji zlatomisnik Petar Ribarić.

Na početku misnog slavlja jubilarca je pozdravio domaći župnik Josip Gonan. Prigodnu čestitku za srebrnu obljetnicu svećeništva slavljeniku je uputio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, a pročitao ju je vlč. Janko Lulić.

U propovijedi dr. Čabraja podsjetio je na svećenički životni put slavljenika. Nakon ređenja prije 25 godina vlč. Frkonja službovao je kao župni vikar u Začretju, Novoj Bukovici i Zaprešiću. Kao upravitelj župa u Selima kod Siska i ponovno u Zaprešiću. Spomenuo je njegove ljudske i svećeničke vrline, rekavši da je okupljao povjerene vjernike, uspostavljao mostove s civilnim vlastima, radio u školi kao vjeroučitelj, uveo misu za mlade, gradio i obnavljao crkve. Najdublji trag ostavio je u zaprešićkoj župi sv. Petra apostola gdje je tri godine bio župni vikar. Vrativši se poslije u Zaprešić od 2004. kao upravitelj župe uspio je sa svojom župom i gradom Zaprešićem dovršiti izgradnju crkve Sv. Ivana Krstitelja. Propovjednik Čabraja spomenuo je uzore vjere bl. Alojzija Stepinca i sv. Ivana Pavla II. koji su slavljenika nadahnjivali u njegovom svećeničkom životu. Slavljenik Frkonja im se odužio tako što je svojom zauzetošću i prijedlozima postavio kip sv. Ivana Pavla II. na istoimenom glavnom trgu u blizini nove crkve Sv. Ivana Krstitelja. Zalagao se i uspio da se dobije nova ulica kardinala Alojzija Stepinca u Zaprešiću. „Želja ti je da se ove godine za Petrovo kod župne crkve Sv. Petra ap. postavi i trajno spomen-obilježje bl. Stepincu kao utemeljitelju župe koji to zaslužuje“, istaknuo je dr. Čabraja. Rekao je da svećenik nema mirovinu nego da svećenik i nakon svojih jubileja treba nastaviti i činiti i raditi. „I kao što je Isus rekao apostolima izvezi na pučinu, tako i tebi govori zaveslaj i dalje u dubinu dok ne pozlatiš svoje misništvo“, zaključio je dr. Čabraja.

Uime rodne župe slavljeniku je uz prigodne darove čestitala Dubravka Horvat Uzelac, uime župe sv. Petra apostola iz Zaprešića pastoralni vijećnik Dražen Lacić, a uime mješovitog zbora sv. Cecilije Verica Hegeduš.

Čestitku uime svih nazočnih svećenika uputio je župni vikar iz župe sv. Petra ap. u Zaprešiću vlč. Golek. Prigodnu čestitku „Susjeda i susjed“ kojom je prikazano kako mali Ivek raste u domaćem narječju izrekli su Josip i Marta Lacić.

Na kraju se okupljenima obratio sam slavljenik, zahvalivši dragom Bogu za dar svećeništva, svojim pokojnim roditeljima Milanu i Štefaniji, obitelji, rodbini, rodnoj župi, suradnicima, mnogim svećenicima, svojim bivšim kapelanima, gradonačelniku Željku Turku te svim dobrim ljudima od kojih je tijekom života primio toliko dobra i koji su mu na razne načine bili oslonac i podrška. Misno slavlje animirao je mješoviti crkveni zbor sv. Cecilije pod vodstvom s. Veronike Šaban i Hrvoja Banaja.