Budi dio naše mreže
Izbornik

Središnje ekumensko molitveno slavlje kršćanskih Crkava zagrebačkog područja održano u župnoj crkvi u Sopotu

Zagreb (IKA)

U sklopu Molitvene osmine za jedinstvo kršćana središnje ekumensko molitveno slavlje kršćanskih Crkava zagrebačkog područja održano je u nedjelju 23. siječnja u župnoj crkvi Tijela Kristova u Sopotu u Zagrebu.

Polazeći od ovogodišnjeg biblijskog gesla „Vidjesmo gdje izlazi zvijezda njegova pa mu se dođosmo pokloniti“ (Mt 2, 1–12), koje je ove godine izabralo Vijeće Crkava Bliskog istoka, molitveno slavlje zajedno su predvodili preč. dr. Marijan Franjčić, kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog, predsjednik Povjerenstva Zagrebačke nadbiskupije za ekumenizam i dijalog, iz Katoličke Crkve; o. Petar Kozakiević iz Mitropolije zagrebačko-ljubljanske Srpske pravoslavne Crkve; gosp. Stojče Kmetski, član upravnog odbora Makedonske pravoslavne crkvene općine sv. Zlata Meglenska u Zagrebu; pastor Predrag Gazibara iz Evangeličke (luteranske) Crkve u Republici Hrvatskoj; biskup Peter Szenn, iz Reformirane kršćanske kalvinske Crkve u Republici Hrvatskoj i gosp. Momir Blažek, starješina Baptističke Crkve u Zagrebu.

Na početku molitvenog slavlja sve sudionike pozdravio je domaći župnik vlč. Ivica Reparinac, a na završetku, svima koji su na bilo koji način pridonijeli organizaciji slavlja zahvalio je preč. Marijan Franjčić. Uz molitve, pozdrave i prigodne nagovore navedenih šest predmolitelja, evanđelje, koje je središnje tematsko središte ovogodišnje osmine (Mt 2, 1–12), navijestio je o. Jure Zečević, OCD, tajnik Povjerenstva Zagrebačke nadbiskupije za ekumenizam i dijalog, a molitvene zazive i Himan svjetlu sv. Efrema predmolili su Miljenka Kuridža i Tomislav Kovač, članovi istog Povjerenstva.

Poštujući važeće mjere u okolnostima pandemije, navedenih šest kršćanskih Crkava zagrebačkog područja usuglasile su se da u povodu Molitvene osmine neće pozivati svoje vjernike na masovnija molitvena okupljanja te da će se i ove godine – umjesto tradicionalnih više postaja u više zagrebačkih bogoslužnih prostora – održati samo jedno, središnje, ekumensko molitveno slavlje, uz dosljedno poštivanje propisanih mjera i ograničeni broj sudionika. Da bi se u molitvu za jedinstvo kršćana mogao uključiti što veći broj vjernika kršćanske Crkve zagrebačkog područja pozvale su sve vjernike da se molitvi za jedinstvo kršćana osobito intenzivno pridruže na osobnoj razini, u svojim domovima i sa svojim obiteljima, koristeći molitvene materijale na hrvatskom jeziku ponuđene na internetu (https://karmel.hr/?p=18310) i u tiskanom izdanju koje se može nabaviti u knjižarama Kršćanske sadašnjosti. Vjernici svih kršćanskih Crkava također su ekumensko molitveno slavlje mogli pratiti i izravno, od svojih kuća, na televizijskim ekranima, budući da ga je ove godine, prvi put prenosila i Hrvatska televizija. Izravnom prijenosu uživo pridružili su se i Hrvatski radio i Hrvatski katolički radio.

Kao što je poznato, tijekom Svjetske molitvene osmine za jedinstvo kršćana kršćani, koji pripadaju različitim Crkvama, svake godine, u vremenskom intervalu od osam dana (od 18. do 25. siječnja), diljem svijeta mole za očuvanje i uvećanje postojećeg međucrkvenog jedinstva, nadahnjujući se istim biblijskim sadržajima.