Budi dio naše mreže
Izbornik

Šri Lanka: Biskupima zabranjeno komentirati rad Vladina povjerenstva

Colombo (IKA)

Povjerenstvo Vlade Šri Lanke, koje istražuje prošlogodišnje uskršnje atentate, zabranilo je trojici pomoćnih biskupa Colomba komentirati rad povjerenstva do završetka istrage, prenosi Vatican News.

Trojica biskupa su, naime, prije nekoliko dana objavila priopćenje u kojem odbacuju tvrdnje nekadašnjega ministra koji je izjavio da je nadbiskup Colomba kardinal Malcolm Ranjith bio upozoren da bi na Uskrs 2019. moglo doći do atentata. Ministar je to obrazlagao činjenicom da kardinal toga dana nije slavio javnu misu u glavnome gradu.

Biskupi su s ogorčenjem odbacili tvrdnju da bi bilo koji crkveni službenik znao za opasnost od napada i ponovno pozvali Vladu da napokon razjasni tko stoji iza atentata.

U napadima 21. travnja 2019. na tri crkve i tri hotela živote je izgubilo 279 ljudi, a više od 600 ih je ozlijeđeno. Odgovornost je preuzela tzv. Islamska država ali do danas nije došlo do bilo kakvog uhićenja niti je pokrenut ikakav proces.

Povjerenstvo je naložilo šutnju i prijašnjem predsjedniku države. Kardinala Ranjitha Povjerenstvo je saslušalo još u prosincu prošle godine, kada je zaprijetio uličnim prosvjedima ako povjerenstvo i nadalje neće početi djelovati na razjašnjenu atentata.