Budi dio naše mreže
Izbornik

Šri Lanka: Prvi puta nakon terorističkih napada ponovno otvorene crkve

Colombo (IKA)

Pod jakim sigurnosnim mjerama u nedjelju 12. svibnja ponovno su slavljene mise u crkvama u Colombu, Negombou i Batticaloai u Šri Lanki.

Vjernici su prije ulaza u crkvu bili pretraženi te je bio zabranjen unos torbi, a oko crkava stražarili su naoružani vojnici, prenosi Kathpress. Mjera o zatvaranju katoličkih crkava i škola donesena je nakon što su islamističke samoubojice u atentatima na tri crkve i tri luksuzna hotela na Uskrs ubile 256 ljudi i ranile njih više od 500. U većinski budističkoj Šri Lanki odgovornost za terorističke napade preuzela je tzv. Islamska država.

Prema pisanju mjesnih medija, i vladajući i oporba žele nadbiskupa Colomba kardinala Malcolma Ranjitha predložiti za Nobelovu nagradu za mir jer je nakon terorističkih napada riječima i djelima nastojao na smirivaju stanja i time „spriječio moguću katastrofu“. Naime, nakon Uskrsa u multireligijskoj Šri Lanki došlo je tek do slabijih međuvjerskih napetosti i nekoliko manjih izgreda.

Prema podacima popisa stanovništva iz 2012. godine, 70 posto od 22 milijuna stanovnika Šri Lanke su budisti, 12,6 posto hinduisti, 9,7 posto muslimani i 7,6 posto kršćani, od kojih 83 posto katolici.

Ključne riječi:
mise šri lanka