Budi dio naše mreže
Izbornik

SRPSKI IZGREDNICI SPRIJEČILI PROSLAVU BLAGDANA SV. JURJA U DERVENTI

Slavonski Brod (IKA )

Slavonski Brod, 24. 4. 1998. (IKA) - Vjernici koji su u četvrtak, 23. travnja, krenuli iz Slavonskoga Broda prema Derventi, kako bi prvi put nakon progonstva u proljeće 1992. godine proslavili blagdan sv. Jurja, zaštitnika tamošnje župe, sudjelujući na

Slavonski Brod, 24. 4. 1998. (IKA) – Vjernici koji su u četvrtak, 23. travnja, krenuli iz Slavonskoga Broda prema Derventi, kako bi prvi put nakon progonstva u proljeće 1992. godine proslavili blagdan sv. Jurja, zaštitnika tamošnje župe, sudjelujući na središnjemu misnom slavlju koje predvodi sarajevski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, zaustavljeni su u Bosanskome Brodu na granici Republike Hrvatske i Republike Srpske. Časnik, SFOR-a, inače pripadnik norveškog bataljuna te jedno oklopno vozilo SFOR-a, zaustavili su kolonu u kojoj se nalazilo više od 650 prognanih vjernika i njihovih svećenika. Kolona je zadržana više od četiri sata zbog barikada koje su postavili srpski civili na ulasku u derventsku općinu, u selima Lužani i Zborište. Neuspješni su bili pokušaju voditelja puta prognanoga bjelobrdskog i kulinskog župnika Mirka Bešlića ishoditi jamstvo za sigurni nastavak puta. Nakon povratka u Slavonski Brod župnik Bešlić izrazio je svoje ogorčenje zbog toga što pripadnici međunarodne civilne policije i SFOR-a nisu pokazali zanimanje niti učinkovitost u razrješenju nastalih poteškoća. “Ogorčen sam na međunarodne čimbenike jer dopuštaju da ljudi koji žive u Bosanskom Brodu i Derventi prave takav nered po prometnicama međunarodnog stupnja, rušeći stabla i tako priječeći put. Istodobno mi, prognani katolici, ne možemo ići moliti Boga, premda imamo dopuštenja i od općine Derventa, ministarstva vjera Republike Srpske iz Banja Luke, međunarodne policije i SFOR-a. Ne znam čemu služe te međunarodne organizacije ovdje u Bosni, na ovim prostorima”, istaknuo je između ostaloga Bešlić. Nakon povratka u Slavonski Brod župnik Bešlić predvodio je misno slavlje u klaustru franjevačkog samostana, posebno pozvavši na molitvu za hrvatske katolike koji su cijeli rat ostali živjeti pod srpskim nadzorom. Savjetnik predsjednika RH za humanitarna pitanja dr. Slobodan Lang novinarima je prenio obavijesti koje je dobio od pripadnika SFOR-a kako je “stanje u Derventi izmaklo kontroli” i da je više desetaka srpskih civila ušlo u kriptu porušene derventske crkve izazivajući izgrede. Predvoditelj puta Bešlić nije uspio uspostaviti telefonsku vezu s kardinalom Puljićem, premda se iz kardinalova ureda u Sarajevu saznalo da je kardinal u Derventi.
Od prijeratnih 8.380 vjernika Hrvata katolika u Derventi je ostalo živjeti oko 350 Hrvata. Iz 15 župa derventskog dekanata u tijeku rata prognano je 48.000 katolika a na to se područje još uvijek nije vratio niti jedan Hrvat.