Budi dio naše mreže
Izbornik

Stadlerovo 2021. u Slavonskom Brodu

Slavonski Brod (IKA)

Obilježavanje 178. obljetnice rođenja i krštenja Sluge Božjega Josipa Stadlera - Stadlerovo 2021. započelo je u subotu 23. siječnja u večernjim satima molitvom i polaganjem lampiona kod spomen obilježja u blizini mjesta njegove rodne kuće - u Župi Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu.

U zajedništvu sa župnim vikarom Božidarom Nađem i đakonom Markom Obradovićem prigodnu molitvu uz nagovor predvodio je domaći župnik Ivan Lenić. Kako je Stadlerovo i dan ministranata te župe, na molitvi su uz nekoliko župljana sudjelovali i ministranti.

Župnik Lenić posvijestio je kako svakim rođenjem na našoj zemlji Bog, Otac svjetlila, pali jedno novo svjetlo. „Danas smo na ovom mjestu zapalili svjetiljke – lampione posvješćujući si kako je baš ovdje u blizini, u našem gradu, u brodskom domu Stadlerovih na sutrašnji dan prije 178 godina zasvijetlilo jedno svjetlo ljudskoga postojanja, a istoga dana primljenim krštenjem u našoj crkvi i kršćanskoga postojanja… S rođenjem i krštenjem Josipa Stadlera, djeteta u obitelji Đure i Marije Stadler, novo je svjetlo ušlo u tu obitelj, ali i u naš grad i župu. Dogodilo se to i samim krštenjem koje je uslijedilo istoga dana u našoj župnoj crkvi: Krist, Svjetlo svijeta, ušao je u život toga maloga stvora, te ga dalje vodio i ispunjavao milinom svoje ljubavi i svjetla, te je već kao dječak prozvan ‘zlatnim dječakom’ brodskih ulica“, rekao je na početku župnik Lenić.

Posvjestio je kako smo pozvani prepoznavati u tom spomenu svjetlo koje je čudesnim Božjim darom zasvijetlilo po rođenju, djetinjstvu, školovanju, kasnije primjerno življenoj svećeničkoj i biskupskoj službi, neizbrojivim zalaganjima i dobročinstvima sluge Božjega Josipa Stadlera, napose kao prvoga vrhbosanskog nadbiskupa, obnovitelja organizirane katoličke prisutnosti i crkvenosti u Bosni i Hercegovini, borca za opstojnost i napredak hrvatskoga naroda u njoj u svom vremenu, graditelja bez premca, utemeljitelja nove redovničke obitelji Služavki Maloga Isusa u svemu nadahnjivanoga za sva vremena sjajećega Kristova primjera i besmrtne mudrosti njegova Evanđelja.

Naglasio je kako kao Stadlerovi sugrađani pozvani više i bolje upoznavati njegov životni put, da se “iznutra dajemo njime prosvijetliti za vlastiti put života i vjere”. Iskazao je svoju želju i pozvao vjernike da ustrajno mole da to svjetlo, koje i danas svijetli, bude prepoznato u Crkvi, pa i među Brođanima, te ga “ugledamo u nekom skorom vremenu u dostojanstvu blaženih i svetih Crkve Kristove”. Na kraju su okupljeni zajedno molili molitvu za proglašenje blaženim i svetim sluge Božjega Josipa Stadlera.

Duhovni program u nedjelju 24. siječnja u pastoralnom centru župe Gospe Brze Pomoći započinje u 10 sati prigodnom molitvenom pripravom. U 10.30 sati je svečana euharistija s proslavom Nedjelje Božje riječi i zahvalnoga spomena na slugu Božjega Josipa Stadlera. Nakon mise slijedi tiha molitva u župnoj crkvi krštenja Sluge Božjega za njegovo uzdizanje na čast oltara.