Budi dio naše mreže
Izbornik

STANJE U ZAIRU JOŠ UVIJEK VRLO TEŠKO

Kinšasa/Zair (IKA )

Zair još nije izašao iz krize uzrokovane teškim političkim stanjem u zemlji.

Kinšasa/Zair, 19. 10. 1994. (IKA) – Zair još nije izašao iz krize uzrokovane teškim političkim stanjem u zemlji. Kako je izjavio za izvještajnu katoličku agenciju Fides jedan isusovački bogoslov koji se upravo vratio s putovanja po Zairu, premijer Kengo Wa Dondo, imenovan prije dva mjeseca, nije u mogućnosti obavljati svoju funkciju zbog jake opozicije Čisekeda, koji uživa veliku podršku naroda te ga žele predložiti za premijera, ali koji nije dobro viđen kod predsjednika Mobutua. Novi premjer Kengo ne uživa povjerenje svojih sunarodnjaka, podupiru ga samo na zapadu zemlje, gdje mu priznaju uspješnost u provođenju međunarodne politike.
Čisekedi, vatreni nacionalist, mogao bi također ostvariti uspješnu međunarodnu političku suradnju ako bi bio imenovan za šefa vlade, izjavio je mladi isusovac, ocjenjujući političku situaciju u Zairu.
Nadbiskup Kisanganija Laurent Monsengwo, koji je ujedno i predsjednik “Visokog vijeća republike” (Parlamenta u prijelazu) na izborima za novog premijera, izričito se opredijelio za kandidata koji, kako je rekao, ne može biti ni opozicionist Česekeda, ni predstavnik predsjedničke stranke, nego samo predstavnik Ujedinjenih nezavisnih demokrata, kao što je Kengo. Po mišljenjima nekih, ni Kengo nije čovjek opozicije. Više godina usko je surađivao s predsjednikom Mobutuom. Opozicijski listovi često kritiziraju mon. Monsengwoa, optužujući ga da je, napuštajući Čisekedija, izdao demokraciju.
I gospodarska se situacija u zemlji stalno pogoršava, inflacija je dosegla zabrinjavajuće razmjere: jedan US dolar vrijedio je u studenome 1993. godine 18 novih “zaireza”, a u kolovozu 1994. godine 1800 “zaireza”. Sve cijene u zemlji izražene su u dolarima. Plaće vladinih službenika u domaćoj valuti variraju između 500 i 2.000 novih “zaireza”. Posebno je zabrinjavajuće u regiji Kivu, gdje je velik broj izbjeglica iz Ruande. U cjelokupnoj situaciji zemlje, jedina nada su izbori, predviđeni možda u slijedećoj godini.