Budi dio naše mreže
Izbornik

Stepinčev dan na Savici

Zagreb (IKA)

Župa bl. Alojzija Stepinca je 10. lipnja obilježila je još jedan Stepinčev dan u sklopu pripreme za 25 godina postojanja Župe. Tema tog Stepinčevog dana bila je zahvalnost.

Program je započeo s misom u 18.30 koju je predvodio župnik vlč. Antun Vukmanić, a nakon toga su slijedila svjedočanstva župljana o zahvalnosti Bogu.

U propovijedi je župnik podsjetio okupljene da su ljudske reakcije drugačije od onog što Isus uči te da treba, poput bl. Stepinca, raditi na svojoj naravi i krepostima. Stepinac je razumio da je euharistija izvor snage potreban za obnovu Crkve u cijelom narodu. Euharistija uči zahvalnosti jer podsjeća na ono što Bog za nas učinio kao i na to da je tijekom euharistije prisutno uvijek novo čudo. Župnik je istaknuo da je tih dana i obljetnica proglašenja sv. Josipa za zaštitnika Hrvatske za što isto možemo biti zahvalni. Na kraju propovijedi župnik je pozvao okupljene vjernike da odbace navezanost na svoje strahove i da se daju Bogu na raspolaganje.

Nakon mise župnik je održao kratko predavanje o Stepincu i kreposti zahvalnosti . Stepinac je zahvalnost razvijao na dva temelja, a to su euharistijska pobožnost i pobožnost Blaženoj Djevici Mariji. Pročitana je Stepinčeva propovijed o zahvalnosti prigodom 250. godišnjice zavjeta grada Varaždina, u Mariji Bistrici, 2. srpnja 1939.

Nakon župnikovog izlaganja župljni su svjedočili o zahvalnosti.