Budi dio naše mreže
Izbornik

„Stepinčeva oaza mira“ u Stenjevcu

Zagreb (IKA)

Na Cvjetnicu, 14. travnja, u Gospinu parku u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Stenjevcu udruga „Stepinčeva oaza mira“ iz Zaprešića izvela je scenski prikaz „Kristove muke“, posljednje dane Isusova života.

Mnoštvo okupljeno u Gospinu parku pozdravio je trajni đakon Ilija Nikolić, začetnik projekta. U svojoj dugoj povijesti Stenjevec prvi put postaje Jeruzalem, Isusov Jeruzalem. Vjerujem da je Božja providnost u svom božanskom promislu odredila da ovaj poseban događaj uprizorenja Muke Kristove bude ove godine, kada ova drevna zagrebačka župa slavi svoj veliki jubilej: 685. obljetnicu od prvog spomena župe iz 1113.g. i 250. godina posvete Crkve iz 1769., istaknuo je đakon Nikolić.

Držeći se vjerno evanđeoskog teksta, Muka Kristova uprizorit će se u tri djela djela: Prvi dio odvijat će se ovdje na pozornici, a kada završi drugi čin Posljednja večera apostoli će otići u Getsemaniju. Nakon Judine izdaje vraćaju se ponovno ovdje na pozornicu gdje počinje suđenje Isusu. U drugom dijelu slijedi Križni put po Gospinu parku gdje će Isus susresti svoju Majku Mariju, Šimuna Cirenca, Veroniku i Jeruzalemske žene. Završni treći dio lijevo od oltara uprizorit će Isusovo razapinjanje zajedno s razbojnicima te okrutnost rimskih vojnika, predstavio je đakon program prije samog početka.

Na kraju je župnik preč. Vjekoslav Meštrić zahvalio udruzi „Stepinčeva oaza mira“ koja se tim scenskim prikazom ugradila u veliki Jubilej župe. Zahvalio je i župnom zboru Gospe Stenjevečke koji je animirao događaj, kao i mons. Zvonimiru Sekelju, kanoniku i zamjeniku vikara za grad Zagreb, koji je sudjelovao kao izaslanik zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića.