Budi dio naše mreže
Izbornik

Stepinčevo u HKM London

London (IKA )

Misu je predvodio dr. don Tomislav Markić a predavanje o blaženome Alojziju Stepincu održao Davor Zovko

London, (IKA) – U prigodi obilježavanje 54. obljetnice smrti blaženoga kardinala Alojzija Stepinca, nadbiskupa zagrebačkog, Hrvatska katolička misija u Londonu slavila je u nedjelju 16. veljače misu u crkvi Presvetoga Srca Isusova u Londonu te priredila seminar na temu blaženikova života i djela.
Euharistijsko slavlje predvodio je dr. don Tomislav Markić, biskupski vikar Zagrebačke nadbiskupije, a suslavili su dr. don Ivan Žižić i fra Ljubomir Šimunović, voditelj Hrvatske katoličke misije u Londonu.
U propovijedi dr. Markić između ostaloga je istaknuo kako je “kardinal Stepinac znao čitati znakove vremena, a svoje je široke i daleke poglede na život i svijet crpio iz dubine! I to dubine i duboke povezanosti s Bogom. Stepinčeva dubina počiva u dubokoj povezanosti s Bogom. Blaženi je Alojzije bio uronjen u Boga, tako duboko povezan s Njime da mu ništa, ama baš ništa nije bilo teško učiniti za Boga, pa bilo to i prihvatiti na sebe mučeništvo. Upravo je iz ukorijenjenosti u Bogu blaženi Alojzije mogao učiniti sve što je učinio. I dobro je učinio. U Tebe se, Gospodine, uzdam – riječi su njegova životnoga gesla. Te riječi i spremnost u uronjenosti u Boga tražiti i pomagati brata čovjeka neka budu poruka ovoga velikog blagdana”.
Gost predavač na seminaru o blaženome Alojziju Stepincu bio je Davor Zovko, kancelar švedskog namjesništva i vitez zapovjednik Svetog Groba Jeruzalemskog te vitez katoličkog reda Svetog Jurja. Veliku pomoć pri organiziranju seminara pružio je Sandro Baričević, vitez Svetog Groba Jeruzalemskog.
Prvo predavanje na hrvatskom jeziku bavilo se poviješću te humanitarnim radom suvremenih viteških redova pod okriljem Katoličke Crkve. Drugo se predavanje na engleskom jeziku bavilo životom i djelom te mučeništvom blaženog Stepinca, s posebnim naglaskom na manje poznate činjenice vezane uz njegovo imenovanje vitezom Svetog Groba Jeruzalemskog. Naime, za hrvatskoga nacionalnog hodočašća u Svetu zemlju u srpnju 1937. godine latinski patrijarh Luigi Barlasina proglasio je blaženoga Stepinca vitezom Svetoga Groba Jeruzalemskoga.
Seminaru su nazočili brojni članovi Hrvatske katoličke misije u Londonu te gosti predstavnici katoličkih viteških redova Svetoga Groba Jeruzalemskoga i Svetog Jurja iz namjesništava Engleske i Walesa.