Budi dio naše mreže
Izbornik

ŠTO POVEZUJE SV. VALENTINA I ZALJUBLJENE?

sa

Valentinovo 2000. bit će zapamćeno kao tržišni "boom" na Internetu. Međutim što je svijet u stvari slavio 14. veljače i može li se sv. Valentin smatrati, kako to mnogi misle, zaštitnikom zaljubljenih? Evo što povijest kaže o tomu.

Valentinovo 2000. bit će zapamćeno kao tržišni “boom” na Internetu. Međutim što je svijet u stvari slavio 14. veljače i može li se sv. Valentin smatrati, kako to mnogi misle, zaštitnikom zaljubljenih? Evo što povijest kaže o tomu.
U srednjem vijeku se u zemljama Europe, osobito njezinim sjevernim predjelima, sredinom najkraćeg mjeseca u godini slavio dolazak proljeća; to je vrijeme kada ptice traže mužjaka odnosno ženku i “mutatis mutandis” žene i muškarci slave svoju ljubav. Taj je običaj ubrzo proširen po cijelom svijetu.
Međutim, malo tko zna tko je stvarno bio sv. Valentin. Naime, ne postoji ništa što bi ukazivalo na moguću vezu između tog sveca i proslave “dana zaljubljenih” osim podudarnosti datuma. Ne postoji samo jedan već čak tri sv. Valentina i sva trojica su mučenici. Dvojica od njih, koji se spominju u katoličkom martirologiju, umrla su u tijeku progona prve Crkve u drugoj polovici 3. stoljeća. Spaljeni su na dva različita mjesta duž ulice Flaminia u Rimu. Jedan je bio svećenik a drugi biskup. Posljednji je rođen u Interamni, današnjem Terniju u Italiji, gdje se i danas nalazi bazilika koja mu je posvećena. O trećem Valentinu, koji je podnio mučeništvu u Africi zajedno s nekoliko drugova, zna se vrlo malo.
U južnoameričkim zemljama dan ljubavi tradicionalno se slavi 13. lipnja, na blagdan sv. Antuna Padovanskog, odnosno 12. lipnja, dan uoči proslave tog blagdana. Proslave su posebno svečane u Portugalu i Brazilu. Sv. Antuna Padovanskog, koji je bio franjevac, i Talijani i Portugalci smatraju svojim zemljakom. Sv. Antun, naime, rođen je u Lisabonu u Portugalu g. 1195., a umro je u Padovi u Italiji g. 1231. Bio je veliki propovjednik i čudotvorac, a proglašen je i naučiteljem Crkve. Zbog dara čudotvorstva pomoći sv. Antuna utječe se osobito za pronalazak izgubljenih stvari te, po nekoj logici, kada se traži ljubav svog života. U crkvi Sv. Antuna u La Floridi u Madridu svake se godine na proslavu blagdana 13. lipnja, i u dane koji neposredno prethode odnosno slijede blagdan, priređuje plesno slavlje. Crkva se ukrašava freskama Franicisca de Goye, a u tijeku proslave blagdana oni koji se spremaju za vjenčanje mole sveca da im pronađe životnog suputnika odnosno suputnicu. (sa)