Budi dio naše mreže
Izbornik

Stota obljetnica rođenja Ćirila Kosa - Jednostavan i ponizan pastir, dobri biskup

Zagreb/Đakovo (IKA)

U povodu stote obljetnice rođenja Ćirila Kosa Hrvatski katolički radio pripremio je tri prigodne emisije o ljubavi, poniznosti i jednostavnosti života toga dobrog pastira u utorak, srijedu i četvrtak u 17.15 sati.

U prvoj emisiji urednice Snježane Kirinić Grubić 19. studenoga o jednostavnosti života biskupa Kosa koju je utkao u svoje biskupsko služenje govore njegov nećak Miroslav Kos, đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić i umirovljeni nadbiskup Marin Srakić, dugogodišnji tajnik Đakovačko-srijemske biskupije Luka Strgar, srijemskomitrovački župnik Eduard Španović i redovnica Družbe milosrdnih sestara svetoga križa s. Zvonka Sremić.

Ćiril Kos rodio se u obitelji Josipa i Marije rođene Fadiga 19. studenoga 1919. u Ribić Brijegu kod Ivanca u Hrvatskom Zagorju. Nakon završene pučke škole u Harkanovcima školovanje je nastavio u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Širokom Brijegu gdje je stekao odlično znanje latinskog i francuskog jezika. U srpnju 1944. zaređen je za svećenika te odmah nakon mlade mise imenovan kapelanom u Srijemskoj, tada Hrvatskoj Mitrovici.

Kao mladi svećenik susreće se s novom surovom komunističkom vlašću pišući molbe za pomilovanja na smrt osuđenih župljana, ispovijedajući ih i pričešćujući prije smrti. Godine 1951. postaje duhovnikom u đakovačkom sjemeništu. Ubrzo je osvojio srca svojih klerika prenoseći im s jednostavnošću ljubav i vedrinu koju je dobio u svojoj obitelji. Premda sjemenište nije bilo zatvoreno, duhovnik Ćiril Kos bio je uhićen 1959. i nevin osuđen, kao neprijatelj naroda, na sedam godina zatvora. Odslužio je dvije i pol godine, vratio se u Đakovo neokaljanog ugleda i 1974. postao biskupom Đakovačko-srijemske biskupije.

Mons. Ćiril Kos je kao biskup djelovao prema riječima biskupskog gesla koje je odabrao “In caritate, humilitate et vitae simplicite –  u ljubavi, poniznosti i jednostavnosti života.” Povjerenje je među svećenicima stvorilo toliko potrebno zajedništvo u biskupiji. U tijeku domovinskog rata biskup Ćiril Kos ostao je u biskupiji s ranjenim narodom, obilazeći prognane kao i branitelje na ratištima diljem Slavonije, brišući suze s lica ožalošćenih. Umro je u Đakovu 6. srpnja 2003. u vrijeme održavanja Đakovačkih vezova.

Na đakovačkome KBF-u tijeku je Znanstveni kolokvij o 100. obljetnici rođenja đakovačko-srijemskoga biskupa Kosa pod njegovim geslom – „U ljubavi, poniznosti i jednostavnosti života“.

Kolokvij su organizirali Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti – Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Đakovu, Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku te Društvo hrvatskih književnika.

U đakovačkoj prvostolnici u utorak 19. studenoga, na spomendan blažene Salomeje i sam dan 100. obljetnice rođenja biskupa Ćirila Kosa svečano misno slavlje u 18 sati predvodit će đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić.