Budi dio naše mreže
Izbornik

Stručni skup za djelatnike crkvenih bračnih i obiteljskih savjetodavaca

Lovran (IKA)

U Domu pastoralnih susreta u Lovranu od 8. do 10. studenoga održan je 6. međunarodni edukacijsko-formacijski stručni skup za djelatnike crkvenih bračnih i obiteljskih savjetodavaca Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine o temi „Podrška u očuvanju bračne ljubavi“. Organizirao ga je Ured za obitelj Riječke nadbiskupije u suradnji s Udrugom bračnog i obiteljskog savjetovališta.

Podršku skupu dao je riječki nadbiskup Ivan Devčić, istaknuvši važnost rada s obiteljima i promicanja kršćanskih vrijednosti. Obitelj je kolijevka čovječanstva, temeljna jezgra društva i još uvijek se nedovoljno pozornosti posvećuje obitelji. Rad s obiteljima je dragocjen, ne samo iz crkvene perspektive, nego i perspektive društva i naroda. Ako je obitelj zdrava, tada ćemo imati i zdravo društvo, poručio je mons. dr. Devčić. Sudionike skupa potaknuo je da bračne parove upućuju na ono bitno – prisutnost Boga u obitelji. Sve je manje kršćanskih obitelji u kojima se moli i u kojima djeca u roditeljima vide primjer vjere. Stoga je nužno u tom smislu obnoviti obitelj da budu stup društva. Obitelj evangelizira i ona je ‘Crkva u malom’, kazao je riječki nadbiskup.

Voditelj Ureda za obitelj Riječke nadbiskupije i duhovnik Društva djelatnika crkvenih bračnih i obiteljskih savjetodavaca mons. Ivan Nikolić izdvojio je važne projekte rada s obiteljima, među njima posebno istaknuvši program praćenja mladih bračnih parova. „Ovo je možda jedini takav projekt u Hrvatskoj koji se više od 12 godina na četiri mjesta održava u Riječkoj nadbiskupiji. Godišnje prođe oko 35 mladih bračnih parova i u svih ovih proteklih dvanaest godina, nijedan se bračni par nije rastao“. Bračni i obiteljski savjetodavac, psihoterapeutkinja Željka Frković, dipl. pedagoginja o odabiru teme je istaknula kako je bračni odnos temelj obitelji i o bračnom odnosu na susretu se htjelo govoriti s pozitivne strane. Bračna ljubav je u temelju braka i svjesni smo koliko je važno neprestano je graditi i dograđivati kako bi obitelj opstala i održala se u zajedništvu. Velika je dobrobit za bračni par koji traži pomoć u savjetovalištu da to mogu učiniti u savjetovalištima u okviru Crkve jer Crkva prepoznaje koliko je važno raditi s bračnim parom, rekla je Frković.

Gosti predavači na 6. međunarodnom susretu crkvenih bračnih i obiteljskih savjetodavaca bili su fra Christian Gostečnik, psiholog i bračni i obiteljski terapeut, dr. Sanja Jerebić i dr. Drago Jerebić specijalisti prava i obiteljske terapije. „Obitelj je temelj svakog društva. Da bi društvo bilo zdravo, prije svega je potrebno voditi brigu o rastu braka. Muškarac i žena prvo su supružnici, a tek potom roditelji. Ako se osjećaju dobro u bračnom odnosu i vlada prijateljska i ugodna atmosfera u njihovoj vezi, to će biti najjači pozitivan primjer njihovoj djecu“, kazala je dr. Jerbić. Dodala je da djeca oponašaju ono što vide. Odrastajući, djeca ako vide pažnju i nježnost među roditeljima, steći će pozitivnu sliku o braku, a također će moći odabrati sebi povoljnog partnera. „Kad promatraju grube, ponavljajuće sukobe ili nezadovoljne strasti, stvaraju strah, bespomoćnost i bijes. Tada postoji veća vjerojatnost da će ponoviti dramu svojih roditelja u svom bračnom odnosu“. Istaknula je da su krize normalan i sastavni dio bračnih odnosa. Važno za bračni par jest da ponekad kada se dvoje ‘zapetljaju’ i ne vide put naprijed, potrebno je pronaći uzrok i riješiti ga. U takvom slučaju može se potražiti stručna pomoć. Čak i kada netko ima otvoren prijelom noge, neće sam pokušati ispraviti kost, već će potražiti pravog liječnika. Ovo je dio osobne higijene, gdje potražiti pomoć znači preuzeti izazov i poboljšati svoj život, istovremeno olakšavajući djeci njihov život. Kroz trodnevni trening i razmjenu iskustava s katoličkim savjetnicima u Lovranu mogu potvrditi da su i više nego profesionalno osposobljeni, poručila je dr. Sanja Jerbić s Teološkog fakulteta u Ljubljani.

Zašto je danas pedesetogodišnji brak veći i teži izazov nego u prošlosti? Na to pitanje odgovor je ponudio dr. Drago Jerebić s Teološkog fakulteta u Ljubljani. „U prošlosti su ljudi patili zbog bolesti i ratova, pa je stoga i bračni život bio kraći. Dugi bračni život postao je problem tek kad je produžen ljudski život. Drugi i važniji razlog leži u činjenici da prije 40 i više godina nije bilo puno prostora za emocionalne potrebe i emocionalnu povezanost u bračnom životu. Tada je temeljni cilj bio preživjeti obitelj, biti sigurni od gladi, rata i bolesti“. Predavač je istaknuo da se tek u posljednjim desetljećima, kada više nije bilo straha hoćemo li umrijeti od gladi ili rata, pojavila potreba za emocionalnom vezom dvaju supružnika. Ako je ponekad za brak bilo važno da su oboje odani, da on ne pije, ne tuče je, ne troši novac, u današnje vrijeme to je istinsko zadovoljstvo za kojim svi žudimo – hoću li supružnika prihvatiti i voljeti, istaknuo je dr. Jerbić.

Predsjednik Društva djelatnika crkvenih bračnih i obiteljskih savjetodavaca dr. Josip Bošnjaković istaknuo je kako je jedan od ciljeva Društva povećavanje kvalitete rada onih koji rade u savjetovalištima. Želimo komunicirati i uvažavati standarde hrvatskoga zakona po pitanju psihoterapeutske djelatnosti. Naš rad temeljimo na kršćanskim vrijednostima, a obitelj i bračni odnos ostat će dugoročno svojstvo i prioritet u Katoličkoj crkvi, poručio je dr. Bošnjaković. Potpredsjednica Društva djelatnika crkvenih bračnih i obiteljskih savjetodavaca, grupni terapeut i savjetodavatelj Vedrana Blašković dodala je da je zadaća Društva postati prepoznatljivi kao savjetodavatelji. Dodala je da Ured za obitelj Riječke nadbiskupije, u kojemu radi kao grupni terapeut i savjetodavatelj, godišnje odradi 1.160 sati rada s klijentima. Uz redovne aktivnosti, organizira duhovne obnove za bračne parove i obitelji i u tijeku su prijave za jednodnevnu duhovnu obnovu koja će u Lovranu biti održana 30. studenoga. Vodit će je don Josip Radić.