Budi dio naše mreže
Izbornik

Studenti zagrebačkog KBF-a na terenskoj nastavi u Bosni

Zagreb/Sarajevo (IKA)

Studenti 2. godine diplomskog studija Teološko-religijskih znanosti Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Zagrebu sudjelovali su od 3. do 5. lipnja na terenskoj nastavi u Bosni, koju je u sklopu kolegija Književni i religijski svijet organizirao doc. dr. sc. Ivan Majić.

Prva postaja bio je Katolički školski centar „Don Ivan Bosco“ u Žepču, gdje ih je dočekao don Danijel Nejašmić. Provevši ih kroz prostore Centra, upoznao ih je s njegovim radom i aktivnostima. Poslijepodne su studenti s profesorom posjetili franjevački samostan u Kraljevoj Sutjesci. Fra Bono Tomić predstavio im je bogatu franjevačku i kulturnu baštinu koja se čuva u samostanu. Nakon zajedničkog druženja, nastavili su svoj put prema glavnom odredištu – Sarajevu. Ondje su ih dočekali i smjestili u svoj samostan na Bistriku franjevci Bosne Srebrene.

Drugi dan terenske nastave obilježen je obilaskom i upoznavanjem Sarajeva. U ulozi vodiča bio je prof. dr. sc. fra Ivan Šarčević, koji je studentima tumačio mjesta, život i povijest toga grada. Tako su obišli Rijaset Islamske zajednice, Fakultet islamskih nauka, staru sinagogu, staru pravoslavnu crkvu i sabornu crkvu Mitropolije dabrobosanske, Katolički školski centar „Sv. Josip“, Franjevačku teologiju i druga značajna mjesta i ustanove u Sarajevu.

Trećega dana terenske nastave studenti i profesor krenuli su prema Zagrebu, zaustavivši se najprije u franjevačkom samostanu u Fojnici, gdje ih je gvardijan fra Mario Katušić upoznao s tamošnjom baštinom. Potom su posjetili rodnu kuću Ive Andrića i Gradsku biblioteku u Travniku te franjevački samostan i rodnu kuću Nikole Šopa u Jajcu. Posljednja postaja terenske nastave u Bosni bilo je svetište sv. Ive u Podmilačju, nakon čega su se vratili u Zagreb.