Budi dio naše mreže
Izbornik

Studentski kapelani iz Splita i Rijeke gostovali u emisiji 'Argumenti'

Zagreb (IKA)

'Pastoral studenata u hrvatskim sveučilišnim gradovima', bila je tema današnje emisije 'Argumenti'. Gosti su bili don Mihael Prović, studentski kapelan i povjerenik Splitsko-makarske nadbiskupije za mlade te fra Ivan Dominik Iličić, studentski kapelan Riječke nadbiskupije. Emisiju je uredila i vodila Diana Tikvić.

Emisija ‘Argumenti’ okupila je dva studentska kapelana od ukupno šest sveučilišnih gradova u Hrvatskoj. Splitsko sveučilište broji oko 22 000 studenata, a u sklopu studentskog doma dr. Franjo Tuđman postoji pastoralni centar u kojem se studenti redovito okupljaju. ‘Biskupija je mene zadužila za pastoral, no na raspolaganju imam cijeli tim ljudi’, kazao je don Mihael Prović. ‘Svi smo uigrani i djelujemo kroz studentske udruge i kroz župe. Rekao bih da svi zajedno pokušavamo taj studentski standard staviti na jednu pristojnu razinu.

‘Studentski kapelan je više jedna vrsta menadžera, ali duhovnog menadžera. Split ima 25 župa i studenti su smješteni svugdje u gradu tako da su i mnogi župnici studentski kapelani’, istaknuo je don Mihael Prović.

Don Mihael, koji vrlo često djeluje kao koordinator, ističe: ‘Koordiniramo rad svih studentskih udruga koje postoje, laičkih i crkvenih. U Splitu imamo SKAC, Hrvatsko nadzemlje, KMNL i druge. Za svaku od tih grupa postoji vijeće, voditelji i najbolje ih je ostaviti da sami rade, pripremaju stvari, a mi ih pratimo’.

Uz osobne susrete koji su česti, jer uvijek ga netko prepozna i započne razgovor, smatra da je važno redovito imati formalne oblike duhovnog rada kao što su duhovne obnove, nedjeljne mise, hodočašća te mise zornice i odgovarajući program u korizmi, kazao je don Prović.

U Rijeci je situacija ponešto drugačija jer unutar studentskog kampusa nema kapelice, no u neposrednoj blizini je Centar za mlade riječke nadbiskupije ‘Miroslava Bulešić’, gdje živi vlč. Josip Pende, povjerenik za mlade. ‘Nas dvojica vrlo lijepo surađujemo i nadopunjujemo se’, kazao je fra Ivan Dominik Iličić.

‘Moja zadaća je prije svega briga oko studenata na kampusu Trsat, ali i šire od toga i nastojim biti među njima’, ističe. Fra Iličić se u emisiji prisjetio i riječi don Damira Stojića za vrijeme prve godine njegova rada kao studentskog kapelana u Zagrebu kada se trudio biti sa studentima, s njima piti kavu, šetati, moliti časoslov i sve ostalo. ‘Tako sada i ja nastojim biti s njima, biti iznutra i donositi im Gospodinovu radost’, kazao je fra Iličić.

Također je kazao da se mladi vole povjeriti svećeniku pogotovo ako je pristupačan i otvoren, no to se povjerenje stiče s vremenom, kazao je.

Naglasio kako bez molitve i žrtve nema ničega. Studenti bi se ozbiljnije obratili ako bismo mi bili spremni na jednu ozbiljniju molitvu i žrtvu za njih, a s druge strane vjernici su pozvani moliti za svećenike, a studenti za svoje kapelane, zaključio je fra Ivan Dominik Iličić, studentski kapelan Riječke nadbiskupije.