Budi dio naše mreže
Izbornik

Stvoriti čvrsti morani i pravni okvir za gospodarsko djelovanje

Priopćenje za javnost Osnivačkoga sabora Hrvatske udruge katoličkih gospodarstvenika

Sa svoje osnivačke skupštine održane 11. listopada u dvorani Tribine grada Zagreba Hrvatska udruga katoličkih gospodarstvenika uputila je Priopćenje za javnost koje prenosimo u cijelosti:

Danas je u Zagrebu osnovana Hrvatska udruga katoličkih gospodarstvenika, na kojoj se okupilo 56 članova osnivača i tridesetak njihovih gostiju, predstavnika drugih katoličkih udruga iz Hrvatske i inozemstva. Mons Josip Bozanić, krčki biskup i predsjednik Vijeća HBK za laike poslao je Saboru svoj pozdravni brzojav. Sabor su usmeno ili pismeno, pozdravili predstavnici cijeloga niza udruga i organizacija, među njima i g. Willibert Kurth, poslovođa Njemačke udruge katoličkih gospodarstvenika i g. Konrad Seidl, duhovnik Saveza katoličkih radnika južne Njemačke.
Nakon što su izloženi i prihvaćeni osnovni dokumenti Udruge: Statut i Kodeks, te provedena rasprava o programu rada, izabrana su i upravna tijela: Predsjedništvo, Nadzorni odbor, Časni sud, a izabran je duhovni asistent, kojega treba potvrditi Hrvatska biskupska konferencija.
Osnovni je cilj Udruge svestrano nastojanje da se u gospodarskom i radnom životu Hrvatske afirmiraju načela katoličkoga socijalnog nauka. U svom pozivu na Osnivački Sabor članovi inicijativne skupine istaknuli su da ih na udruživanje potiče vjera u Isusa Krista i svijest o odgovornosti prema domovini i narodu. Oni se udružuju na temelju Kanonskog prava, te Ustava i zakona Republike Hrvatske.
Osnivanje Udruge je odgovor na pozive crkvenih dokumenata, Sv. Oca i naših biskupa da vjernici životom i radom svjedoče svoju vjeru, trajno se obnavljaju u duhu vjere te u skladu s time što bolje obavljaju svoje profesionalne dužnosti, nastojeći što više promicati opće dobro i napredak društva i naroda u kojemu žive. Osim toga, ovakvo je udruživanje sukladno pluralističnoj demokraciji te pridonosi njezinu razvoju i učvršćivanju. Udruga se ne ograničuje samo na poduzetnike i ne želi stvoriti posebni gospodarski blok, nego želi obuhvatiti sve odgovorne na području gospodarstva: vlasnike, poduzetnike, poslodavce, zaposlene u tvrtkama kao ravnatelje ili voditelje i djelatnike slobodnoga zanimanja, gospodarskoga života u nas. Članovi Udruge žele, u vremenu u kojem su poljuljane moralne vrednote i norme ponašanja, pridonijeti tome da se što prije stvori čvrst moralni i pravni okvir za gospodarsko djelovanje. Stoga se oni svojim Kodeksom obvezuju na ponašanje sukladno kršćanskoj vjeri, na shvaćanje svoga posla kao etičkoga zvanja i na cjelovito djelovanje u skladu s katoličkim socijalnim naukom.
Članovi Udruge pozivaju i sve druge hrvatske katoličke gospodarstvenike da im se pridruže te tako djelatno, kršćanski i domoljubno preuzmu svoj dio odgovornosti u Crkvi i u Domovini.
Sabor je uputio molbu Hrvatskoj biskupskoj konferenciji da Udruga smije u svom nazivu nositi katoličko ime, što znači da je naziv Udruge do odobrenja uvjetan. U isto vrijeme Udruga, u skladu s kanonskim pravom, upućuje Hrvatskoj biskupskoj konferenciji i svoj Statut na pregled.
U Zagrebu, 11. listopada 1996.
Dipl. inž. Zvonimir Nikolić.