Budi dio naše mreže
Izbornik

Susret biskupa Biskupske konferencije BiH s franjevačkim provincijalima u BiH

Sarajevo (IKA/KTA)

Dvanaesti susret biskupa Biskupske konferencije BiH s franjevačkim provincijalima u BiH održan je 21. travnja u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog u Sarajevu, izvijestilo je Tajništvo BK BiH.

Predsjedao je predsjednik BK BiH vrhbosanski nadbiskup i metropolit kardinal Vinko Puljić, a sudjelovali su vrhbosanski nadbiskup koadjutor i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić, banjolučki biskup mons. Franjo Komarica, banjolučki pomoćni biskup mons. Marko Semren te provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić i provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko. Nisu bili u mogućnosti sudjelovati mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić i apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje mons. Henryk Hoser.

Osvrćući se na svoj prošli susret, održan 5. studenoga 2020. u Nadbiskupskoj rezidenciji u Sarajevu, sudionici su se prisjetili izlaganja o cistercitu Joakimu iz Fiore te posebno o sv. Bonaventuri koji je u središte svoje misli i svoga djela trajno stavljao Isusa Krista ugledajući se u svoga uzora sv. Franju Asiškoga. Također je istaknuto da je svojim primjerom i zalaganjem sv. Bonaventura obnovio cijeli Franjevački red te da je bio jedan od njegovih najučenijih, ali i najponiznijih članova koji je ukazao na praktičnu vrijednost struktura i važnost uključivanja u stvarnost hijerarhijske Crkve.

Biskupi i franjevački provincijali saslušali su izvješće voditelja i zamjenika Đakonske pastoralne godine mons. Pave Jurišića, profesora na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, i fra Mire Relote, duhovnika na Franjevačkoj bogosloviji u Sarajevu. Mons. Jurišić i fra Miro podsjetili su na tijek priprave za održavanje spomenute godine od dogovora s predavačima preko razgovora sa župnicima kojima su đakoni poslani na praktikum te dogovora s voditeljima institucija u kojima su stanovali ili slušali predavanja ovi svećenički kandidati Vrhbosanske nadbiskupije, Franjevačke provincije Bosne Srebrene, Mostarsko-duvanjske biskupije, Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije te Hrvatske dominikanske provincije. Prenijeli su lijepe dojmove đakona i srdačan prijem u svim mjestima tijekom duhovno-studijskog putovanja od 1. do 5. ožujka 2021. i pohoda crkvenim središtima u Mostaru, Banjoj Luci i Sarajevu te crkvenim institucijama na Širokom Brijegu, u Livnu, Travniku i u Podmilačju.

Nakon što su saslušali izvješće o Đakonskoj pastoralnoj godini koja je pri kraju, biskupi i franjevački provincijali su izrazili zahvalnost mons. Jurišiću i fra Miri za zalaganje i lijepu suradnju kao i za pozitivne dojmove svih koji su uključeni u provedbu spomenute godine. Razmotrili su primjedbe i prihvatili pojedine prijedloge te dali smjernice za održavanje završnog ispita na kraju ove godine koja je prvi put zajednički organizirana na razini cijele Crkve u Bosni i Hercegovini. Također su izrazili zahvalnost svim župnicima koji su bratski primili đakone te svim predavačima i upravama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II., Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa i Franjevačke bogoslovije u Sarajevu.

Biskupi i franjevački provincijali razmijenili su mišljenja i iskustva u vezi s višegodišnjim nastojanjem, koje vlasti opstruiraju, da svim pojedincima, ustanovama i Crkvi, kojima je oduzeta imovina u vrijeme komunističke vlasti, ona bude vraćena ili stavljena na raspolaganje. Također su, s osjećajem crkvene i društvene odgovornosti, saslušali mišljenja i iskustva u vezi mnogih drugih aktualnih tema glede izazova s kojima se suočavaju ljudi, Crkva i čitavo društvo, navodi se u priopćenju Tajništva BK BiH.