Budi dio naše mreže
Izbornik

Susret dijecezanskih svećenika Zagrebačke metropolije ređenih 2006. godine

Zagreb (IKA)

Prigodom spomena na 18. obljetnicu prezbiterskog ređenja svećenika zaređenih 2006. u prvostolnicama Zagrebačke i Slavonske crkvene pokrajine, u župnoj crkvi Uzašašća Gospodnjega u zagrebačkom naselju Sloboština euharistijsko slavlje predvodio je 17. lipnja vlč. Ivica Puškadija ml., župnik u Župi sv. Marije Magdalene u Gornjem Knegincu.

U svojoj pozdravnoj riječi organizator proslave obljetnice i domaći župnik vlč. dr. Alen Lulić zahvalio je dobrom Bogu na milosti susreta, a na početku mise vlč. Puškadija ml. podsjetio je kako je prije 18 godina u zagrebačkoj katedrali tadašnji zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić zaredio devetoricu mladomisnika, a u narednim tjednima u Varaždinu i Požegi zaređena su još četvorica svećenika. U molitvu je vlč. Puškadija ml. preporučio i dvojicu svećenika iz generacije koji su posustali na putu svećeničkog života. Nadalje, slavljenike – koncelebrante pozvao je da se u slavlju spomenu svih onih s kojima su povezani i koji su ih pratili na svećeničkom putu, kako žive tako i pokojne, a posebno članove obitelji u kojima su rasli, župe iz kojih su krenuli u sjemenište i bogosloviju, u redovničke zajednice, kao i župnike, župne vikare, redovnice koji su ih pratili kroz život.

Propovijedao je svećenik Varaždinske biskupije vlč. Damir Slamek, župnik župe sv. Ivana Krstitelja u Koprivničkom Ivancu. U svojoj homiliji posebno se osvrnuo na odnos svećenika prema euharistiji, naglasivši kako su „euharistija i svećeništvo povezani u Isusovu Srcu“. Posebno je okupljenim jubilarcima kao uzor svećeništva predstavio lik bl. Miroslava Bulešića, a svoju propovijed zaključio je pozivom da i dalje „radosno služimo Gospodinu koji nam je najveća nagrada i sreća“, a okupljene vjernike zamolio je da „svojom molitvom prate sve svećenike da zauvijek ostanu na Božjemu putu“.

Svećenici slavljenici zaređeni 2006. godine su: Alen Lulić, Marko Kovač, Matija Pavlaković i Luka Slijepčević iz Zagrebačke nadbiskupije; Saša Jozić iz Sisačke biskupije; Krunoslav Milovec, Damir Slamek i Ivica Puškadija ml. iz Varaždinske biskupije te Želimir Žuljević iz Požeške biskupije.

Ovogodišnjoj obljetnici ređenika generacije 2006. pridružila su se i dvojica svećenika prijateljâ: župnik župe bl. Ivana Merza u Slatini vlč. Patrik Alatić i dekan Dugoreško-mrežničkog dekanata preč. mr. Kristijan Gatarić, upravitelj župâ sv. Roka u Skakavcu i sv. Antuna Padovanskog u Vukmaniću.

Zbog ranije preuzetih obveza i osobne spriječenosti, slavlju nije prisustvovao vlč. Saša Jozić.

Ključne riječi:
obljetnica ređenja